Японія в небезпеці. Близько 11 ночі відбулися вибухи на 2-му та 4-му реакторі станції Фукушима-1. Прем'єр Японії звернувся з виступом до нації

На нещастя, японським атомникам не вдалося впоратися з ситуацією на 2-му реакторі, на якому протягом останньої доби почалися великі проблеми з охолодженням.

Зламалися клапани, за допомогою яких вдавалося до того зменшувати тиск і закачувати воду в реактор. Після того, як їх відремонтували, не вдавалося збільшити рівень води, і цирконієві збірки з паливом майже повністю залишилися без охолодження.

Зрештою, близько 11-й години ночі києвського часу спочатку на 4-му, а через 30 хвилин на 2-му реакторі, відбулися вибухи, ймовірно водню. 4-й реактор не працював на момент землетрусу і вважалося, що з ним не буде проблем.

4-й реактор загорівся від решток даху, що впали на нього, а на 2-му вибух відбувся в значно ближчому до серцевини місці, ніж це було в 1 та 3 реакторі (на цому малюнку видно басейн у формі тору, внизу струкутури - вибух відбувся в ньому). Внаслідок вибуху, за підозрами фахівців, на 2-му реакторі станції принаймні частково був зруйнований сталевий контейнмент - передостанній захист на шляху палива, що може пропалити собі дорогу до відкритого середовища.

Рівень радіації після цього досягнув в деяких місцях десятки мілізівертів на годину (для звичайної людини річна доза складає близько 1 мілізіверту) . В одному місці було зафіксовано рівень у 400 мілізівертів на годину.

Прем'єр-міністр Японії звернувся до нації з проханням зберігати мужність і повідомив, що наразі є можливим найгірший сценарій - витік палива в оточуюче середовище. Людей, що залишаються в 30-км зоні, просять не виходити з домівок і не використовувати вентиляцію.

Зараз існує дві задачі, від виконання яких залежить подальший розвиток подій: перше, пожежникам необхідно погасити пожежу на 4-му блоці - за останніми повідомленнями пожежу вдалося загасити (8:47, київський час). Друге - спробувати охолодити якимось чином реактор №2. 50 людей продовжують працювати над аварійним охолодженням реакторів 1, 2 та 3. Вісімсот людей з станції Фукушима -1 евакуйовано. Є повідомлення, що пожежу на 4-му реакторі допомагали гасити військові.

ТЕКСТИ.org.ua /via NHK Japan

японія аварія фукушима

Знак гривні
Знак гривні