У штаті Вісконсін готуються до загального страйку

На замовлення профспілок, відомий американський художник Ерік Друкер (автор десятків обкладинок журналу Нью-Йоркер) розробив (постмодерний) плакат для майбутнього загального страйку у штаті.

Учасники акції протесту, що продовжується вже декілька тижнів і яку порівнюють з Єгиптом, поступово переходять до більш масштабних дій. Щодня ввечері у столиці штату, Медісоні, поруч із законодавчим органом (всередині якого досі знаходяться десятки учасників акції) збираються тисячі людей, а в суботу пройшов великий марш, де зібралося до 80 000 людей. Відомий режисер-документаліст Майкл Мур, який приїхав підтримати акції, заявив під час виступу, що Вісконсін - це лише початок, і що на нього дивиться уся Америка.

Як ми вже писали, конфлікт виник через ініціативи губернатора-республіканця Скота Валкера скоротити дефіцит бюджету за рахунок працівників держсектору, але для цього він вніс у місцевий сенат законопроект про позбавлення працівників державної сфери права домовлятися з роботодавцем через свої профспілки.

Градус подій збільшився минулого тижня, коли 12 сенаторів-демократів Вісконсіну залишили штат, щоб не бути "притягнутими" в залу для голосувань - наказ на це підписав Валкер. Без них республіканська більшість не має кворуму, щоб проголосувати за ініціативи Волкера.

Американські "прогресивні" та "ліві" відчувають у такій ініциативі загрозу для всіх найманих працівників країни, і тому тема подій у Вісконсіні наразі постає для США головною лінією фронту боротьби ідеологій.

Схоже, що навіть консерватори визнають, що мотивація Валкера є більше політичною, ніж економічною. Є багато інших способів зменшити (не такий вже великий) дефіцит бюджету штату. Для тих хто цікавиться деталями подій та читає англійською, тут є перелік з 20 пунктів, які детально роз'яснюють суть питання і висвітлюють методи Валкера.

сша протести

Знак гривні
Знак гривні