Єгипет, ситуація станом на 11:30, 03.02.2011

Прихильникам змін, які вже 10 днів протестують проти президента Мубарака, в результаті майже доби кривавих вуличних протистоянь, вдалося відстояти позиції на "Майдан Тахрір" (площі Незалежності) в Каїрі. Зараз на плошу повертаються люди (на ніч залишалося близько 4000 людей), вони приносять їжу та медикаменти для багаточисельних поранених (в імпровізованих міні-шпиталях працює близько 70 лікарів-добровольців).

Вони побудували імпровізовані барикади і спробують втримати свої позиції і сьогодні - це важливо, тому що каїрський Майдан є ключовою точкою протестів, а протести у п'ятницю є дуже важливими для подальших подій.

Зранку армія вперше з того моменту, коли прихильники Мубарака напали на протестуючих з холодною зброєю, ланцюгами та палицями, втрутилася в ситуацію. Військові прибрали групи прихильників Мубарака, що кидали з високих точок на голови протестуючим пляшки з коктейлем Молотова та каміння.

Агресивні натовпи прихильників Мубарака принаймні частково складаються з перевдягнених представників спецслужб і найнятих за гроші кримінальників. Це стандартна тактика Мубарака - подібні зграї використовуються під час єгпетських виборів - щоб залякати людей не виходити на вулиці

Копти-християни захищають мусульман під час молитви, Майдан Тахрір

Прем'єр-міністр виступив з промовою, у якій висловив жаль з приводу вчорашніх інічних подій. Однак не зрозуміло, наскільки цей жаль є щирим - можливо, це частина звичної для єгипетської влади тактики, коли її представники говорять чудові слова, однак посилають перевдягнених бойовиків щоб вбивати неозброєних людей.

Як частина такої тактики - сьогодні продовжилися напади на журналістів з боку прихильників Мубарака - ціль, схоже, зменшити до мінімума висвітлення подій на міжнародному рівні. Про-урядові ЗМІ сьогодні говорять про американсько-євресько-фундаменталістську змову проти стабільності у Єгипті, і кажуть що вчора на вулиці Каїру вийшли мільйони прихильників Мубарака.

Інтернет з вчорашнього дня працює, мобільний зв'язок - також. Не працюють СМСи, однак вчора магічним чином користувачі мобільного оператора Водафон в Єгипті отримали СМС-спам, який закликав виходити на підтримку Мубарака.

Наскільки важка ситуація можна прочитати тут

Загальну кількість жертв подій за останню добу, коли мирні протести після нападу прихильників Мубарака перетворилися на криваві сутички, підрахувати важко.
Присутні на місті подій західні журналісти описали вчорашні події на площі як бійню. Декілька десятків людей було вбито вдень, близько 1000 лише зареєстрованих поранених, вночі на Тахрір від куль снайпера загинуло щонайменш семеро. Не диволячись ні на що, єгиптяни тримаються і не йдуть з площі.

Про попередні дні протестів читайте тут

єгипет протест

Знак гривні
Знак гривні