ВікіЛікс про Україну: США не подобається спільний Бразильско-Український космічний проект? Свіжина

Нагадуємо, що на сайті texty.org.ua дипломатична переписка США стосовно України з документів, які надані Wikileaks, з'являється першою серед українських видань (детальніше про нашу стрічку з Wikileaks читайте тут)

На початку 2009 року, посол США у Бразилії надіслав в центр наступне повідомлення:

1. 6 лютого, 2009, чиновник посольства США в Бразилії (Environment, Science and Technology, and Health (ESTH) Counselor and Assistant Air Attache) негативно відповів на українську пропозицію допомогти США отримати згоду бразильского парламенту ратифікувати угоду між урядами США та Бразилії від 2000 (U.S.-Brazil Technology Safeguards Agreement (TSA) (Після ратифікації бразильським Конгресом угоди з США з 18 наявних у світі космодромів тільки космічний центр «Алькантара» буде мати право на ракетні носії і космічні апарати американського виробництва - ТЕКСТИ).

Український посол Володимир Лакомов (Volodymyr Lakomov) та перший секретар Рустам Ахунов (Rustam Akhunov) двічі поверталися до цієї теми, для того щоб переконатися що меседж зрозуміли правильно. В кінці спілкування, хоч і розчаровані, вони чітко зрозуміли що уряд США не хоче, щоб Україна допомагала переконувати членів бразильского парламенту, щоб ті підтримали згадану угоду між Бразилією та США.

2. Зауваження. Суперечка між (урядом та) локальною спільнотою, яку називають "кіломбо" ("quilombo") що складається з нащадків біглих рабів, через землі в районі Алькантара, призвело до затримки реалізації проекту Alcantara Cyclone Space (спільного україно-бразильского підприємства), і відтермінування перших запусків, які були заплановані в 2011 році.

В минулому, українці робили припущення, що уряд США міг стояти за активізацією "кіломбо" з метою завадити реалізації проекту. У цьому ж стилі, 6 лютого представники України запитували, чи не стоїть США за декількома буями, які були нещордавно знайдені поруч з Алькантарою, і за припущенням містили електронне обладнання, що здатне збирати телеметричну інформацію щодо усіх космічних запусків, які мали відбутися з космодрому.

сша Бразилія україна космос

Знак гривні
Знак гривні