Американський суд зобов'язав Твіттер надати інформацію щодо екаунтів, повязаних з Wikileaks

В постанові, прийнятій судом округу східної Вірджінії 14 грудня 2010 року (pdf-файл), від компанії Твіттер вимагається надати інформацію про екаунти декількох людей, пов"язаних з Wikileaks, а саме Біргітти Йонсдоттір, Джулієна Есанджа, Ропа Гонгрііпа, та Бреда Менінга, та власне щодо екаунту Wikileaks. Цим же рішенням суд заборонив компанії Твіттер розкривати інформацію про цей запит.

Перші троє з списку працювали над випуском скандального відеоролика про розстріл гелікоптером ВПС США цивільних в Багдаді, а Бредлі Менінг підозрюється у витоках дипломатичної переписки посольств США, що спричнив "Кейблгейт".

Однак, Твіттер зробив дуже несподіваний, як для великої інтернет-компанії крок. Компанія оскаржила заборону оприлюдення інформації і виграла суд. Одразу після виграшу, Твітер 9 січня 2011 року повідомив всіх людей, щодо яких було зроблено запит, з метою дати їм можливість оскаржити запит про надання їх приватної інформації американським правоохоронним органам.

В постанові вірджинського суду від Твіттера вимагають надати зміст приватних повідомлень, усіх ІР-адрес, електронних та інших адрес, пов"язаних з вказаними екаунтами, часу сесій активності в Твітері, кожен акт зв"язку в Твітері між вказаними людьми. Суддя вимагає, помилково, також банківські реквізити та дані карток щодо цих екаунтів - не розуміючи, що Твіттер є безкоштовною службою, і таких даних про своїх користувачів у нього немає.

Біргітта Йонсдоттір, депутат Ісландського парламенту, крім подання в суд вже офіційно висловила свій протест, що спричинило різку заяву міністра іноземних справ Ісландії Ойсурра Скарфедінсонна про неприпустимість з боку США вимагати таку інформацію: "Згідно документів, які я бачив, щодо ісландського парламентара відкрито кримінальне розлідування в США, яке не має під собою жодних підстав. Неприпустимо, що з обраним людьми представником поводяться у такий спосіб"

В другому додатку до постанови йдеться про те, що подібна інформація може бути запитана щодо екаунтів усіх фоловерів @rop_g, @ioerror, @birgittaj, @wikileaks. Не виключено, що резиденти та нерезиденти США подадуть масовий позов проти оприлюднення їх даних.

Цікаво, що під цю частину потрапляють приватні дані щодо екаунта автора цього повідомлення ( @dvrnd є фоловером @birgittaj та @wikileaks вже більше ніж рік)

Ще раз наголосимо - найбільш несподівним у цій ситації є хід Твіттера, який оскаржив у суді заборону повідомити про запит користувачів, щоб дати можливість їм захиститися від оприлюднення їх приватних даних. В довгостроковій перспективі цей хід значно покращить репутацію компанії.

Частина коментаторів переконана, що інші інтернет-компанії, напиклад Yahoo, Google та Facebook просто мовчки виконали б запит від влади США, не повідомляючи про це публіку.

інтернет Wikileaks

Знак гривні
Знак гривні