Три нових журналістських професії для найближчого майбутнього

30 грудня в Берліні закінчився 27-й Chaos Communication Congress - одна з трьох найавторитетніших хакерських конференцій у світі. Гаслом цього року було "ми прийшли з миром". Традиційно, доповідачі та учасники говорили не лише на теми комп"ютерів, але спілкувалися щодо глобальних культурних, політичних та соціальних проблем.

Як показує досвід подібних зібрань, на них вдається доволі успішно виокремити головні світові тренди, та зробити цікаві оцінки і прогнози того, що відбуватиметься у світі. Успіх таких прогнозів, скоріш за все, залежить від ретельного відбору доповідачів - серед найкращих представників притаманного хакерам, ефективного підходу до аналізу складних систем.

Одна із спікерів на конгресі, Анна-Лі Ньювітц (io9.com), яка має 20-річний стаж співпраці як з великими друкованими виданнями, так і з новими медія (Bad Subjects, 2600, Wired, Washington Post) поділилася своїми думками щодо майбутнього журналістики.

На фоні зменшення ринку та звільнень традиційних журналістів, водночас у професії з'являються нові напрямки. У них автори використовують технології щоб висвітлювати історії у спосіб, неможливий ще 5 років тому.

Як приклад Ньювітц навела три майбутуніх професії журналістів, що з'являються прямо на наших очах: журналіст-хакер (hacker journalist), репортер з обробки даних (data-mining reporter), та інженер спільнот(crowd engineer)

Журналіст-хакер буде використовувати все, від власноруч написаних простих програм з обробки текстів, до відкритих систем з відображення даних на картах, щоб робити журналістські розслідування (приклади вже є на Ars Technica, та Ushahidi).

Репортери з обробки даних - це люди, які аналізують великі обсяги даних, для того щоб дослідити складні питання - починаючи від військової статистики (за даними тої ж Вікілікс) та закінчуючи останніми випадками блискавичного падіння фондових ринків, ймовірно викликаних високочастотними торговими операціями без участі людей.

Інженери спільнот працюють на сайтах-колективних фільтрах типу Reddit або Metafilter, створюючи алгоритми та програмове забезпечення яке дозволяє людям ефективно обмінюватися та поширювати інформацію. Подібно редакторам, ця позиція є дуже впливовою - тому що саме вони визначають, яка інформація буде перебувати в "топі".

Всі ці три гіпотетичні професії мають між собою спільну рису - завдяки новим технологіям вони використовують можливість накопичувати та аналізувати інформацію у небачених досі масштабах. Дякуючи цьому, ЗМІ майбутнього будуть навіть більш впливовими, ніж вони є тепер.

майбутнє технології змі

Знак гривні
Знак гривні