Банальність хабарів: як беруть в міністерстві освіти за Табачника

Весною багатьом ректорам університетів напередодні їх переобрання на новий термін, харківська фірма «Модерн ХХІ» виписала рахунки на суми від 59 до 74 тисяч гривень, з вимогою оплатити їх на умовах надання спонсорської допомоги міністерству.

Рахунки вручав після звітів на кадровій комісії міністерства Суліма Євген Миколайович.

Двоє ректорів, які відмовилися платити по цим рахункам, втратили свої посади - це Борис Мокін, колишній ректор Вінницького національного технічного університету та Олег Волков, колишній ректор Київського національного університету технологій і дизайну.

За відмову платити, у липні 2010 року Вінницькому національному технічному університету, ректором якого тоді ще був Мокін, було скорочено план прийому до університету на 7%, а по двом найбільш престижним спеціальностям на 33,3%

Для того щоб зняти ректора, Є. Суліма під час виборів ректора ВНТУ, які відбулися 2-го вересня 2010 року, по-перше, заборонив конференції трудового колективу обговорювати кандидатури претендентів після їх програмних виступів і не дозволив голові конференції надати слово нікому із моїх прихильників, а по-друге, виступив перед конференцією з заявою, що якщо делегати конференції хочуть, щоб міністерство допомагало університету, то не повинні голосувати за Мокіна, оскільки, якщо проголосують за нього, то від міністерства ніякої допомоги університету ні в чому не буде - цей вситуп записано на диктофон.

Борис Мокін повідомляв міністру Табачнику про ситуацію, однак виходячи з того, що Суліма - на посаді, а Мокін вже не ректор - Табачник дії свого підлеглого схвалює.

Нагадаємо що Суліма є активною діючою особою в скандалі що розгортається в поточний час - з обранням ректора Донецького університету. Сулима так само тиснув на деканів і проректорів, щоб не допустити обрання ректором Юрія Лисенка. Який все таки пройшов, і якого тепер знімають з посади усіма можливими методами, включно з кримінальними.

За матеріалами сайту Б. Мокіна

хабарі освіта табачник

Знак гривні
Знак гривні