В найбільш захищеній відкритій ОС - дірки, вставлені на замовлення ФБР?

Сьогодні гарний день для прихильників теорій змов, на цей раз - кіберенетичних. Тео де Раадт, багаторічний лідер розробників OpenBSD (вільний -відкритий варіант операційної системи Юнікс, двоюрідна сестра Linux) переслав розробникам повідомлення-бомбу. Його співбесідник стверджує, що на початку 2000-х років у програмний код системи були вставлені фрагменти, які дозволяють обходити захист системи через "чорні входи" (т з бекдорз).

Дірки начебто були імплантовані на замовлення ФБР, які домовилися з декількома розробниками під час спільної роботи над проектом для однієї з державних установ.

Бекдори були всталені в ту частину системи, яка відповідає за роботу по протоколу IPSec - надійно зашифрований обмін даними по протоколу ІР. Він використовується, серед іншого, для створення шифрованих каналів даних, так званих VPN (віртуальних приватних мережах).

OpenBSD вважають одною із самих надійних та захищених операційних систем у світі.

Оприлюднення де Раадтом листа призвело до хвилі обговорення серед розробників, і не лише OpenBSD. Відомо, що доказів співрозмовник де Раадта не надав, так що "бекдори" в OpenBSD - це скоріше чутка. Де Раадт вирішив перестрахуватися, однак після оприлюднення листа, єдиний спосіб перевірити - це провести складний пошук серед десятків тисяч стрічок коду, написаного на мові програмування C.

Радує лише те, що перевірка взагалі можлива. В закритих операційних системах на кшталт Windows, неможливо зробити навіть її.

Символ OpenBSD - колюча рибка на ім'я Пуфі

компютери технології змова

Знак гривні
Знак гривні