Новий спосіб зробити будь який метал кольоровим, без фарби

Для цього використовується мікро-гравірування металу, з використанням однакових форм, які повторюються вздовж усієї поверхні

Більшість металів мають сріблястий колір, через те що вільні електрони, яких багато в металах, рівномірно поглинають світло з будь якою довжиною хвилі (тобто, будь якого кольору)

Є виключення: золото поглинає блакитне світло сильніше за інші кольори, тому його колір - жовтий. Мідь поглинає блакитне та зелене світло, і тому має характерний червонуватий колір.

Джіанфа Джанг з університету Саузхемптона із колегами запропонували спеціальне мікро-гравірування, тобто візерунки, які повторюються, по поверхні металу.

Розмір деталей зображення менше, ніж довжина хвилі видимого світла. Тому інтерференції не відбувається, однак змінюються властивості сукупності поверхневих електронів - серед іншого, їх резонансна частота. Від неї залежить, світло якого кольору буде поглинатися найкраще. А від цього, як було показано вище на прикладі золота та міді, залежить колір металу.

Дослідники вирізали на поверхні металу дрібні кільця, що повторюються. Вони підрахували, якими повинен бути розмір кільця та його глибина, щоб змінити колір алюмінія або золота на будь який з кольорів спектру.

На картинці ви можете побачити, що за допомогою такої техніки дослідники поступово міняють колір золотої пластини. Дуже важливо, що колір металу міняється, а його інші якості - ні.

Дослідження може мати багато застосувань: від покращення зовнішнього виду (виробництво високотехнологічних ювелірних виробів), до створення захисних механізмів на грошах.

Напевне, можна придумати ще мільйон застосувань цьому відкриттю. Є ідеї?

наука технлогія

Знак гривні
Знак гривні