Що?! Рентгенівські промені з канцелярських товарів?!

Днями ряд науково-популярних англомовних сайтів повідомив сенсаційну новину - якщо енергійно здирати скотч-ленту з якоїсь поверхні (або розмотувати з котушки), то можна отримати гамма-промені (ті, за допомогою яких роблять рентгенівські знімки)

Насправді, новина зовсім не новина, просто з"явилися свіжі роботи, в яких фізики намагаються пояснити природу явища. Вперше широко про цей ефект громадськість дізналася в 2008 році, після публікації в Nature (а потім в NYT)

Ще з 30-х років минулого сторіччя відомо, що липка лента під час відриву може світитися звичайним світлом. Автори статті стверджують, що вперше про рентегнівські промені від скотча повідомили радянські вчені, ще в 50-х роках. Однак тоді на це не звернули увагу.

В наведеній статті за 2008 рік фізики з"ясували що за деяких умов лента буде випромінювати рентгенівські промені, достатні для того щоб зробити знімки пальців.

Обрв"язковою умовою є те, що скотч має знаходитися у вакуумі. Гамма-промені утворюються, наприклад, якщо здирати ленту з алюмінієвої поверхні.

Пояснення ефекту наступне: під час розірвання клейкої маси створюються мікроскопічні центри з сильним електричним зарядом (відбувається процес схожий з утворенням міні-блискавок ), який розганяє наявні поблизу електрони до великих енергій, достатніх для того щоб під час наступного їх гальмування, вони почали випромінювати гамма-промені.

Однак в повітрі цього не відбувається, тому що внаслідок інших тип взаємодій електрони віддають свою енергію молекулам з повітря. Тому цей ефект можливий лише у безповітряному просторі (космонавти, не ремонтуйте в польоті ваші ракети скотчем! )

Вчені кажуть, що ефект можна використати для того, щоб створити "польові" рентегінвські прилади, щоб перевіряти кістки на переломи в умовах, коли госпіталь з електричним струмом знаходиться далеко.

Однак сама по собі новина, що в наші дні також можна робити цікаві фізичні відкриття, використовуючи звичні для всіх предмети - такі як скотч, отже така новина сама пособі є дуже захоплюючою.

наука технології скотч

Знак гривні
Знак гривні