Цікава інфографіка про те, скільки доходів отримують найбагатші жителі США

В 1915 році 1 відсоток найбагатших людей Америки володів 18% національного доходу, і при цьому вважалося що класові конфлікти і класова війна неминучі.
Сьогодні 1% найбагатших володіють 24% доходу нації, однак настрої щодо класової війни практиччно відсутні.

Одна із можливих відповідей, чому все так - у тому, що більшість людей в США навіть і не уявляють реальної картини. Всі знають, що живуть в епоху збільшення нерівності, однак не знають, наскільки великою є ця нерівність.

Правда складається в тому, що 20 відсотків найбагатших людей США володіють близько 85 відсотками доходу (верхній графік на малюнку внизу); якщо прибрати домоволодіння, ситуація ще гірша - тоді вони володіють 93%

Нижче наведені графіки з уявленнями людей щодо цього питання. У різних груп воно різне, однак загалом люди вважають що цей показник значно менший , і становить 60% - тобто люди думають, що суспільство більш справедливе, ніж воно є.

При цьому, в ідеалі (остання група графіків), люди вважали справедливим, якби цей показник перебував в межах 30-40% (як приблизно і є в країнах Європи).

Не менш цікаво було б подивитися на аналогічні, деталізовані дані по Україні. Однак, схоже що у нас ситуація набагато гірша. За цією інформацією, 50 найбагатших людей ( це лише 0.0001 % !!! ) володіють 85% національного доходу.

/via Slate

економіка справедливість суспільство

Знак гривні
Знак гривні