Рехворми табачників відрізають доступ до освіти дітям з незаможних сімей

Та збільшують потенційні корупційні надходження в систему вищих навчальних закладів.

Згідно експертної оцінки проекту "Умов прийому до вищих навчальних закладів на 2011 рік", проведеній громадською організацією «Центр освітнього моніторингу» (ЦОМ), він ставить бар’єри дітям з небагатих родин на шляху до престижних ВНЗ.

По-перше, в проекті Умов зводиться нанівець роль зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) як прозорого механізму вступу, який цілком виправдав себе у попередні роки та був підтриманий понад 80 % громадян України. Розробники документу, формально зберігаючи ЗНО, зводять його роль до одного з декількох (до того ж не вирішального) елементів конкурсного відбору до ВНЗ. Зарахування пропонується проводити не лише за підсумками конкурсу балів у сертифікатах про проходження ЗНО, як це було в попередні, до 2010 р., роки, а також на підставі середнього балу шкільного атестату, прирівняного до 200-бальної шкали, «балу вищого навчального закладу», тобто - вступних екзаменів, творчих випробувань та усіляких «бонусів».

По-друге, проектом Умов прийому передбачені преференції тим вступникам, які оплатять своє навчання на підготовчих курсах та факультетах доуніверситетської підготовки. Такі «бонуси» ставлять в нерівні умови вступників, які мешкають у віддалених від університетських центрів населених пунктах й фізично не можуть доїздити до університетів на таке навчання.

Фактично пропоноване нововведення є завуальованою формою хабарництва. Єдиною перевагою для слухачів підготовчих курсів та факультетів доуніверситетської підготовки мало б бути те, що вони там здобували б знання настільки високого рівня, що легко вигравали б конкуренцію з іншими абітурієнтами, а не так, як пропонується в проекті Умов – гроші в обмін на додаткові бали при вступі.

По-третє, в проекті документа збережено «нововведення» 2010 р., яким середній бал шкільного атестата вираховується в 200-бальній шкалі й фактично прирівнюється до проходження ЗНО з одного предмета. Це при тому, що ЗНО всі вступники проходять за єдиними процедурами, єдиними завдання, єдиними критеріями оцінювання, без впливу осіб, які навчали. В 2010 р. 200-бальне визначення «ваги» шкільного атестата призвело до масового переписування класних журналів та стрімкого злету кількості медалістів. Аргумент, який зазвичай наводиться на користь такого вирахування середнього балу, мовляв, це «підвищує статус вчителя» і змушує випускників вивчати всі предмети, а не лише ті, з яких вони проходитимуть ЗНО, позбавлений логіки.

Насправді, статус вчителя підвищує рівень його заробітної плати й, відповідно, суспільна повага. Щодо спонукання випускників однаково інтенсивно вивчати всі шкільні предмети, як і допуск до вступних випробувань абітурієнтів, які з непрофільних предметів отримали на ЗНО бали, нижче 124, навпаки «підказує» їм, що такі предмети взагалі можна не вчити.

По-четверте, в проекті Умов прийому не передбачено норму, за якою приймальним комісіям заборонялося б приймати заяви (нерідко – схиляти до цього вступників та їх батьків) окремо на участь в конкурсі на місця державного замовлення, а окремо – на навчання за кошти фізичних та юридичних осіб.

По-п’яте, передбачається остаточно відмовитися від ЗНО як єдиної і обов’язкової для всіх (за нечисленними винятками, пов’язаними зі станом здоров’я, статусом закордонного українця тощо) процедури вступу до вищого навчального закладу. Проект Умов, як і Умови вступу в 2010 році, рясніє «шпаринами» для уникнення ЗНО: вступники на заочні відділення, випускники шкіл попередніх років тощо. По суті, за такого підходу ЗНО втрачає своє призначення.

По-шосте, надання права вступникам подавати до приймальних комісій сертифікати ЗНО попередніх років, зарані ставить вступників у нерівні умови, адже якісний склад учасників ЗНО кожного року був різним, як різними були й завдання тестів, які вони розв’язували.

На думку експертів ЦОМ, ці та інші положення проекту Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2011 році, у разі затвердження їх Міністерством освіти і науки України в незмінній редакції, ускладнять, а багатьом взагалі унеможливлять, доступ до якісної освіти і престижних українських університетів обдарованим дітям з небагатих родин.

освіта табачник

Знак гривні
Знак гривні