Нова ера мобільного звязку? За декілька тисяч доларів ви можете побудувати свою мобільну соту

В США триває культовий мистецько-культурний фестиваль "Burning Man". У цей рік вже втретє мобільний зв"язок для нього надають ентузіасти "заліза з відкритим кодом".

Справа в тому, що в пустелі, де проводиться захід, немає покриття жодного з діючих в країні мобільних операторів. Натомість, кожен з бажаючих з 50 000-го натовпу учасників можуть увімкнути свої мобільні, і побачити повідомлення - "якщо відповісти на цей меседж, ви зможете відправляти і отримувати SMSи та робити дзвінки". Учасники фестивалю можуть отримувати дзвінки від будь кого, але дзвонити можуть лише таким саме учасникам (немає угоди про роумінг).

Цьогорічна базова станція

Інфраструктура такого мобільного рішення створеного "на льоту" включає дві мобільні (антени), пару лептопів та пристрій з "програмованим, або програмним радіо ".

Ентузіасти розробили на базі Linux систему, яка називається OpenBTS, це відкрите програмне забезпечення, яке разом з іншими опен-сорс компонентами (такими як Asterix) дає можливість перетворювати GSM трафік телефонів на інтернет-телефонію, і здешевлює побудову інфраструктури мобільного зв"язку в десятки разів.

Наразі OpenBTS використовується в десятках місць світу де немає покртття мобліьного зв"язку - на окремих кораблях, нафтових платформах, в деяких регіонах Африки тощо.

Один з найбільш яскравих прикладів - після землетрусу на Гаіті мобільну станцію на базі OpenBTS в одному з польових госпіталів було встановлено протягом 2-х годин.

Вся система (крім лептопів і антен) для базової станції займає місце розміром з коробку від взуття. Весь цей проект - ще одне вражаюче підтвердження потужності програм та заліза з відкритим кодом.

opensource звязок технології

Знак гривні
Знак гривні