Таіланд погодився видати торговця зброєю Віктора Бута для судового процесу в США

В п"ятницю, 20 серпня, апеляційний суд скасував рішення таландського суду першої інстанції, та погодився видати Віктора Бута у руки американського правосуддя. Він буде висланий через три місяці.

NYT вважає це значною перемогою адміністрації Обами, яка вже довгий час вимагала екстрадикції Бута. На минулому тижні у Вашингтоні на розмову вчергове був викликаний посол Таіланду, якому ще раз було наголошено, наскільки важливим є Бут для Білого Дому.

Водночас, офіційний Кремль дуже роздратовано відреагував на подію. Міністр закордонних справ Лавров висловив жаль з цього приводу і прозоро натякнув, що видача Бута відбулася через політичний тиск.

Віктор Бут є самим відомим у світі торговцем зброєю. Серед іншого, він надихнув авторів фільму "Збройовий барон" із Ніколасом Кейджем в головній ролі. Завдяки персональному флоту з десятків транспортних літаків, та як підозрюють, прикриття з боку спецслужб Росії, Бут постачав зброю майже в усі гарячі точки світу.

Судячи з усього, спецслужби США хочуть дуже детально і довго поговорити з Бутом, який може розказати багато цінної інформації про всесвітній чорний ринок зброї, та про участь у ньому російських високопосадовців. Так, існує інформація що до операцій по продажу зброї до Африки був причетний Ігор Сечін (в поточний час голова ради директорів "Роснєфть" і зам Путіна в уряді)

2 роки в тайській тюрьмі пішли на користь Буту - він скинув більше 30 кг і став виглядати значно краще

зброя росія

Знак гривні
Знак гривні