Oracle розпочав патентну війну проти Google та open source

На минулому тижні сталося дві події, які можуть дуже сильно змінити ландшафт ринку ІТ-технологій та Інтернету загалом. Перша з них - це попередня угода Google(найбільший пошуковик) та Verizon(найбільший телеком в США) яка поставила під загрозу один з фундаментальних принципів Інтернету - мережеву нейтральність.

Союз двох компаній вже назвали "Гуглзоном", і про його загрози та перспективи ми напишемо незабаром в статтях.

Друга подія - компанія Oracle розпочала війну проти Google. Юристи Oracle подали позови щодо порушення ряду патентів для мови програмування Java. (Oracle отримала права на них після недавньої купівлі колись гіганта, а тепер напівмертвої жертви еволюції, компанії Sun, яка в середині 90-х розробила цю мову програмування. Пікантна деталь - Java була розроблена підрозділом, яким керував поточний директор Google Ерік Шмідт)

Чим пояснюється цей хід? Дуже просто - феноменальним успіхом мобільних телефонів на базі операційної системи Андроїд від Google, яка в свою чергу побудована на технології Java. За минулий рік телефони з Андроїдом вийшли на друге місце після Нокіа серед смартфонів, швидкість їх поширення переважає усі інші пристрої, тому числі і iPhone. Ларі Елісон, голова Oracle, ніколи не приховував що Java - головний актив, який вони придбали, купуючи Sun.

Отже, Oracle хоче відкусити шмат прибутку від софта для мобільного ринку, на який так вдало вийшов Google. Біда в тому, що у свій час Sun відкрив коди для Java, і дав можливість дуже багатьом компаніям - в тому числі Google - створювати нові продукти на основі цієї мови програмування. Тому подібний хід Oracle може дуже погано вплинути на весь ринок, на долю Java та інших великих проектів з використанням відкритого програмового забезпечення.

Якщо Гугл вирішить не боротися, а заплатити Oracle за використання де-факто та де-юре відкритого програмового забезпечення, тоді у невеликих виробників тим більше не буде шансів захистити себе від атак подібної тому, що розпочала Oracle. Всі, хто працює із Java, є потенційною жертвою недосконалої патентної системи США в галузі програмового забезпечення.

Тому позови Oracle вже порівняли з тактикою випаленої землі, саме такий ефект призведе ця патентна війна не лише для Google та проектів на Java, але і для інших проектів з відкритим кодом.

патенти технології

Знак гривні
Знак гривні