У США розгортається величезний скандал у звязку з найбільшим витоком секретних матеріалів в історії

Відомий сайт, який спеціалізується на витоках секретної інформації, Wikileaks.org, деякий час тому відкрив доступ до більше ніж 92 тис. секретних документів про війну в Афганістані, для трьох великих видань: Нью Йорк Таймс, Гардіан та Дер Шпігель.

Надані документи - цілком таємні записи військових США безпосередньо з місця бойових дій. В них йдеться, серед іншого, про справжню кількість смертей серед цивільних, про таємничий американський "загін убивць" Task Force 373 (який знищує лідерів Талібан), про змову Пакистана щодо вбивства президента Афганістану Карзая, та про величезну кількість щоденних бойових інцидентів.

Згідно домовленостей, учора всі три видання одночасно надали ці документи для перегляду своїм читачам, у вигляді спеціальних проектів (Гардіан назвав їх "Журнал Афганської війни").

Як пояснив у своєму коментарі Джуліан Асанж (він один з редакторів сайту, людина, що з квітня 2010 року, з моменту розгортання сканадалу із заарештованим джерелом Wikileaks, американським військовим Бредом Манінгом, стала головним обличчям Wikileaks), затримка у часі між наданням для цих ЗМІ інфи та повної публікації її на Wikileaks була необхідна для того, щоб дозволити виданням підготувати презентацію такої величезної кількості секретної інформації. Найбільш ймовірно, що "Журнал афганської війни" - частина файлів, які для Wikileaks до свого арешту передав Маннінг.

Як зауважив Асанж, просто відкриття інфи одразу для всіх, викликало з боку ЗМІ значно менше уваги. Тому сайт буде і надалі працювати в такий спосіб. Більше того, Wikileaks розробив стратегію, згідно якої всі потенційні бажаючі "злити" секретні дані будуть спрямовані з сайтів-партнерів (таких, як вказані вище три ЗМІ) на Wikileaks.

Це зроблено для того, щоб надати для потенційних інформаторів захищений спосіб передачі інформації за допомогою технічних засобів шифрування зв"язку, а також використати Wikileaks як захисний буфер, та відвести можливі судові позови від ЗМІ (і спрямувати їх на цей сайт, що захищений спеціальним законодавством Швеції (а скоро у нього буде ще більший захист від законодавства Ісландії ).

Фактично, Wikileaks таким чином стає важливим елементом світової інформаційної інфраструктури - депозитарієм секретних документів.

Офіційний Білий Дім засудив виток інформації щодо війни в Афганістані, аргументуючи це небезпекою для військових США та союзників.

Інциденти, які реадктори Гардіан позначили на карті

війна скандал афганістан

Знак гривні
Знак гривні