Вчені створили першу синтетичну клітину, що здатна розмножуватися

Вчора в історії людства відкрилася нова доба - вчені з інституту Крейга Вентера оголосили про створення першої синтетичної клітини, що здатна розмножуватися.

Вчені повністю замінили генний матеріал в клітині Mycoplasma capricolum, клітина почала розмножуватися, і через деякий час у вчених вже була колонія "синтетичних" клітин.

Біологи вже досить давно вміють змінювати одиночні гени, або маленький набір з генів. Більшість генних модифікацій, що зараз існують в рослинах, зроблені за допомогою змін приблизно десятка генів (із загальної кількості в десятки тисяч).

Однак на відміну від попередніх досягнень, синтетичний геном (те, про що оглосив інститут Вентера) відрізняється від простих генних модифікацій тим, що початковий генетичний код створюється у вигляді цифрової інформації в комп'ютері, що дозволяє потім зробити повністю синтетичні хромосоми, і замінити ними ті що були в клітинах.

У бактерії, що була створена, вчені надрукували хімічним способом і зібрали докупи набір з 1 млн базових пар ДНК, або майже 1000 генів, і повністю замінили генетичний матеріал в клітині.

Проте, власне оболонка клітини Mycoplasma capricolum, була взята із натурального зразка.

Таким чином, до клітин з повністю новими геномами і властивостями та створеними "з нуля" залишається ще досить довго часу. Так, вчені з інституту Вентера планують створити бактерію, що буде споживати вуглець і виділяти енергію, не раніше ніж за декілька років роботи

Стаття
Прес-реліз

майбутнє технологія біологія

Знак гривні
Знак гривні