Перемога! Команда Текстів отримала перше місце на міжнародному конкурсі Sigma Awards-2020

На сьогодні це, напевне, найбільш серйозний світовий конкурс із журналістики даних (datajournalism.com). Ми перемогли в категорії "Найкращий новинний застосунок" (Best news application) з нашим проектом моніторингу тем російської дезінформації (Topic Radar).

Конкурс Sigma Awards у цьому році проводиться вперше. Він був створений, щоб замінити попередній найбільш значний конкурс у галузі журналістики даних, який називався "Data Journalism Awards", та який припинив своє існування в 2019 році.

Нагадаємо, що "Тексти" двічі виходили у фінал "Data Journalism Awards" (у 2012 з проектом https://z.texty.org.ua), та у 2016 році з проектом http://texty.org.ua/d/static/decl_game ). У 2017 році Ярина Серкез (тоді ще з "Текстів", а зараз з NYT Opinion) отримала перемогу в номінації "найкращий молодий журналіст даних" за добірку робіт, більшість з яких була зроблена для нашого сайту.

Цього року в фіналі конкурсу в нашій категорії змагалися проекти від таких видань, як Washington Post та ThePudding, серед інших. Особливо приємно отримати перемогу в подібній компанії.

Нагадаємо, наш проект створений на основі моделей машинного навчання для української та російської мови, які були розроблені "Текстами". Їх принциповий автор - Надія Романенко. Дизайн аплікації - Надя Кельм. Однак це - перемога всієї команди "Текстів", і ми дуже вдячні нашим читачам і прихильникам, які надихають наше видання.

Нагадаємо, що наш проект-переможець складається з трьох частин:

1. інтерактивна веб-сторінка (веб-програма) за адресою: topic-radar.texty.org.ua. Проект дозволяє стежити у часі за розгортанням тем російської пропаганди. Кожен тиждень ми за допомогою наших моделей визначаємо теми з приблизно 4-8 тисяч маніпулятивних новин.

2. Додатки для браузерів та телеграм-бот Фейкогриз (https://fgz.texty.org), які попереджають користувачів про маніпулятивні новини.

3. Періодичні моніторинги-дайджести, зроблені на основі topic-radar.texty.org.ua (посилання можна знайти на сайті проекту).

конкурс sigma редакційне перемога журналістика даних

Знак гривні
Знак гривні