Вибори за пропорційною системою дали б партії Зеленського й Опозиційній платформі конституційну більшість

Зранку 22 липня Президент України Володимир Зеленський вніс законопроект 10319 про повернення до пропорційної системи із закритими списками на дострокових парламентських виборах. За такою системою обиралися народні депутати на виборах 2006 та дострокових виборах 2007 року. Депутати проект закону не підтримали.

Ми підрахували, скільки мандатів могла б отримати кожна з партій за пропорційною системою із закритими списками, якби вибори відбулись вже сьогодні. За основу ми взяли опитування групи Рейтинг.

Якби депутати ухвалили законопроект, запропонований Зеленським, його партія могла б отримати однопартійну більшість в парламенті. А в коаліції з партією Опозиційна платформа вони могли б сформувати конституційну більшість. Тобто, приймати зміни до Конституції без допомоги будь якої іншої фракції в парламенті.

Саме депутати, обрані за пропорційною системою із закритими списками, у 2007 році сформували коаліцію Стабільність і реформи, що підтримала Віктора Януковича й голосувала за Харківські угоди. Згідно з цими угодами, Росія надавала Україні знижку на газ в обмін на продовження оренди Російським Чорноморським флотом баз у Криму. Саме підрозділи Чорноморського флоту Росії розпочали окупацію Криму. Детальніше про ці події ви можете прочитати у нашій статті.

В той же час, навіть у Януковича не було можливості сформувати однопартійну більшість у парламенті. За час незалежності жодна партія не отримувала більше 35% голосів.

Рада інфографіка вибори-19 зеленський

Знак гривні
Знак гривні