Що трапилось в Армянську. Рівняння з невідомим

З моменту погіршення екологічної ситуації в Армянську минуло понад два тижні, але досі достеменно невідомо, яка речовина спричинила це і що спровокувало її викид.

За версією окупаційної влади Криму, причина в кислотних викидах, які сталися внаслідок пересихання кислотовідстійника поблизу заводу «Кримський Титан». Головним винуватцем проблеми там називають навіть не керівництво підприємства, яке не запобігло ситуації, а Україну. Російські медіа розказують, що якби ми не перекрили Північно-Кримський канал, нічого б не сталося.

Українське Міноборони заявило, що причина аварії — військові навчання, які збройні сили РФ проводили поблизу кордону з Херсонською областю.

Соцмережами також ширяться версії про випробування чергового «новачка», геноцид місцевого населення півострова, нові провокації РФ тощо.

Кримський хімік-еколог Владислав Балинський в коментарі «Событиям Крыма» каже, що версія про випаровування з кислотовідстійників не витримує жодної критики — а насправді стався витік на заводі. «Ні випаровування, ні недоочищені кислотні стоки не можуть створювати таку високу концентрацію. Це газ. Йдеться, швидше за все, про витік концентрованого скрапленого сірчистого або сірчаного ангідриду...», — упевнений Балинський.

Проте результати лабораторних обстежень, які б дозволили спростувати чи підтвердити якусь із версій, досі не були оприлюднені.

Аналітик Громадської спілки «Екологічна рада Криворіжжя» Євген Василенко в коментарі ТЕКСТАМ пояснив, що існує типовий набір показників для оцінки якості повітря, такі як діоксид азоту, сірчаний ангідрид (він же SO2 і діоксид сірки), оксид вуглецю, аміак, сірководень, пил, озон, формальдегід і деякі інші. Лабораторії заточені під аналіз саме цих типових індикаторів.

Зафіксувати наявність в повітрі інших речовин, які потрапляють туди внаслідок форс-мажорних ситуацій, як це сталося в Армянську, майже неможливо — обмежена кількість приладів для вимірювання, обмежена лабораторна база. До того ж, за словами експерта, вирішальним є час забору проб — стійкість речовини в повітрі сильно залежить від атмосферних умов (вітер, температура, вологість тощо). Водночас, необхідність забору аналізів треба узгоджувати з лабораторіями, що інколи займає близько доби. І цей час часто є критичним для коректного визначення вмісту речовин.

Чимало ЗМІ писало, що причиною екологічної кризи в Армянську є саме викид діоксиду сірки. За даними сервісу моніторингу атмосферних умов, показники цієї речовини в зоні ураження не перевищують допустимих норм, незважаючи на численні скарги мешканців міста, а також фото- і відеодокази впливу хімічних речовин. Протягом 20—31 серпня результати по SO2 Армянську є набагато кращими, ніж, наприклад, у місті Дніпро.

Євген Василенко припускає, що Армянськ має справу з триоксидом сірки (SO3). Його вплив схожий на SO2, але вміст у повітрі за наявними стандартами не вимірюється. До того ж, шанси зафіксувати його з підконтрольної Україні території невеликі — хіба що зробити заміри максимально швидко і максимально близько до кордону, але час було втрачено.

Навряд чи були зроблені належні аналізи повітря і в самому Армянську. Згадаємо, що російське керівництво Криму спочатку ігнорувало ситуацію, запевняючи місцевих мешканців у відсутності причин для хвилювання.

Російський кримський опозиційний політик і громадський діяч Володимир Гарначук на своєму Youtube-каналі звинувачує завод у тому, що після перекриття каналу він почав бездумно висмоктувати ґрунтові запаси прісної води на промислові потреби, не піклуючись про мешканців і наслідки.

До речі, за чотири роки Росія жодного разу офіційно не звернулась до України щодо можливості відновлення водопостачання до Криму.

Першою про це заговорила Україна. Днями заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак заявив, що пуск дніпровської води у Крим можливий. Але Росія має визнати факт окупації та зробити офіційне звернення з відповідним проханням, повідомляє «Хвиля».

екологія армянськ крим викиди

Знак гривні
Знак гривні