Запрошення до участі в першому конкурсі пілотних муніципальних проектів «Відкриті дані для міста»

Запрошуємо представників місцевої влади стати учасниками першого в Україні проекту із поліпшення життя громади міста через забезпечення доступу до важливої інформації і долучитися до пілотних муніципальних проектів «Відкриті дані для міста», щоб на основі принципів ефективності, прозорості поліпшити життя у своєму місті та істотно збільшити рівень довіри містян.

Відкриті дані міст — це дані, які стосуються аспектів життєдіяльності міста та викладені у відкритий доступ з можливістю повторного використання. Розвиток відкритих даних дозволяє покращити якість управління містом та прийняття рішень на місцевому рівні, сприяє розвитку пріоритетних галузей міста, дозволяє залучати нові інвестиції, створювати інноваційні бізнес-проекти, пропонувати громадам якісні сервіси та ін.

Переваги для учасників проекту:

- Можливість розробити стратегію розвитку відкритих даних у місті та приєднання міста до Міжнародної хартії з відкритих даних;
- Вдосконалення нормативно-правової бази, що регулює роботу з відкритими даними на місцевому рівні, та фахова експертна допомога для налагодження роботи з відкритими даними;
- Визначення пріоритетних для міста наборів даних, допомога у їх створенні чи покращенні та публікації;
- Технічна допомога у створенні онлайн-інструментів: порталу з відкритих даних міста, інтерактивної візуалізації (покликаної структурувати блоки відкритих даних відповідно до пріоритетів органу місцевого самоврядування) та ін.
- Налагодження комунікації з місцевою громадою, журналістами та громадськими активістами щодо відкритих даних, покрашення рівня відкритості та прозорості, боротьба з корупцією і, як результат — підвищення рівня довіри до місцевої влади;
- Формування позитивного іміджу інноваційного міста

Участь в проекті є безкоштовною та відбувається на конкурсній основі. Серед охочих взяти участь у проекті буде проведено відбір. При відборі приділятиметься увага відповідності таким вимогам:
- У місті, яке представляє муніципалітет-конкурсант, має проживати не менше 100 тисяч жителів.
- Муніципалітет повинен мати високий рівень мотивації для участі в проекті та обґрунтувати його в аплікаційній формі (див. нижче)
- Муніципалітет повинен бути готовим до інтенсивної роботи у рамках проекту та бути відкритим до змін.

Відбір відбуватиметься у дві стадії:

1. До 24 травня (включно) представники міської влади зацікавлених міст мають заповнити аплікаційну форму за посиланням. Важливо: подавати проект на конкурс можуть не тільки керівники органів влади, але й інші представники — керівники відділів, проектів та рядові працівники. Однак одночасно від керівного органу місцевої влади має бути наданий лист підтримки цієї ініціативи на адресу: texty.team@gmail.com.

2. Протягом 24—29 травня буде відбуватися експертний відбір міст. Відбір буде здійснено представниками Державного агентства з питань електронного урядування України, Фонду Євразія та ГО «Агенція журналістики даних».

Оголошення переможців конкурсу відбудеться 1 червня.

Реалізація проекту відбуватиметься у два етапи: перший етап — проведення пілотних проектів для двох муніципалітетів-переможців цього конкурсу; другий етап — проведення пілотних проектів для трьох наступних муніципалітетів, що відбуватиметься на основі нового конкурсного відбору, восени 2017 року.

У разі виникнення запитань, звертайтеся:
- Катерина Оніліогву, керівник напрямку «Відкриті дані» проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах», konyiliogwu@eurasia.org
- Галина Пастух, заступник директора Громадської організації «Агенція журналістики даних», galina.pastukh@gmail.com

Програму проводить ГО «Агенція журналістики даних» за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування України в рамках проекту USAID/UK aid та Фонду Євразія «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах».

Загальною метою програми є фінансова підтримка громадян України та українського уряду в боротьбі з корупцією у ключових послугах та службах державного управління. А також — підтримка довіри українців до уряду на основі продемонстрованих прозорості, підзвітності та покращення якості послуг. Проект має на меті імплементацію реформ у державному управлінні та послугах задля протидії корупції у таких ключових сферах як електронні закупівлі, відкриті дані та електронні сервіси.

відкриті дані конкурс

Знак гривні
Знак гривні