Втекли під домашнім арештом: беркутівці перетнули кордон ще 9 та 11 квітня. Один повернувся (ДОКУМЕНТ)

У розпорядженні ТЕКСТІВ опинився документ, в якому зафіксовано час та місце перетину кордону чотирма екс-беркутівцями.

Усі четверо виїхали до Росії через пункт пропуску «Гоптівка» (Білгородський напрям).

Першим поїхав працівник харківського «беркуту» Віталій Гончаренко, який обвинувачується у завершеному замаху на вбивство трьох осіб та низці інших злочинів, які стались 18 лютого 2014 року на Кріпосному провулку.

За даними документа, Гончаренко виїхав до Росії 9 квітня о 15:52. Нагадаємо, що Апеляційний суд міста Києва постановив звільнити його з-під варти 6 квітня, а з СІЗО його відпустили 7 квітня. Виходить, що між його поверненням додому і виїздом у бік кордону пройшло не більше доби.

За що Гончаренко загримів під варту

За ним рушив Олександр Костюк. Цей беркутівець разом із Гончаренко фігурує у справі нападу на журналістів на блок-пості у Пісочині Харківської області у 2015 році. Костюк перетнув кордон о 19:25 11 квітня.

За даними джерел (цього не відображено в документі), разом із Костюком перетнув кордон і Ріяко, ще один фігурант нападу на журналістів, але цікаво, що 13-го числа він повернувся. ТЕКСТИ направили відповідний запит у Державну прикордонну службу, аби отримати підтвердження чи спростування цій інформації.

Наступними кордон перетнули Войлоков Артем та Мастега В’ячеслав. Вони обвинувачуються в катуванні протестувальників, у тому числі неповнолітнього, на колонаді стадіону Динамо 19 січня 2014.


Войлоков та Мастега перетнули кордон через 13 хвилин після Костюка, 11 квітня о 19:38, на автотранспортному засобі з номерами К685ХС.

Гугл знає таку машину – це мікроавтобус з російськими номерами, який здійснює пасажирські перевезення сумнівної легальності у Бєлгород.

Повернімось до адвоката беркутівців Рибіна і його заяв.

По-перше, він сказав, що спецпризначенці виїхали з України 13 квітня. Виходячи з документа, це не відповідає дійсності, вони виїхали 11-го числа.

По-друге, він сказав, що на момент виїзду у них уже не діяв запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Це також не відповідає дійсності, оскільки нічний домашній арешт Войлокова і Мастеги, за даними слідства, діяв до 13 квітня, а вони виїхали 11-го. Тобто щонайменше двоє беркутівців на момент перетину кордону перебували під нічним домашнім арештом. Окрім того, Костюк перебував під зобов’язанням не покидати місто без дозволу слідчого, а Гончаренко мав обов’язок прибувати на судові засідання. Ці зобов’язання також були порушені виїздом за кордон.

По-третє, адвокат говорив про спокійний виїзд «рейсовим автобусом». Судячи з фото, транспортний засіб, яким виїхали Мастега і Войлоков, навряд чи можна назвати легальним рейсовим автобусом.

Цікаво, що контроль підозрюваних, які перебувають під домашнім арештом, зокрема Мастеги і Войлокова, мають здійснювати відповідні підрозділи Національної поліції. Як відомо, Національна поліція та Державна прикордонна служба входять до системи МВС України і було б логічно, якби існував якийсь запобіжний механізм, який би унеможливлював перетин кордону особами, які перебувають під домашнім арештом і наглядом відповідних структур поліції. Для обміну такою інформацією між прикордонниками і поліцейськими дані навіть не повинні були би покидати відомчі межі МВС. ТЕКСТИ готують запити до відповідних служб у зв’язку з цією ситуацією.

Нагадаємо, що всі втікачі-беркутівці лишались чинними співробітниками Національної поліції, слідству вдавалось лише тимчасово через суд відсторонювати від обов’язків Гончаренка.

втеча беркут Євромайдан кордон мвс

Знак гривні
Знак гривні