Мережа Facebook розпочала протидію «фейковим» новинам

Фейбук нарешті посилить контроль за фейковими новинами, - передає Wired.

Facebook оголосив про посилення заходів протидії новинам, які містять фейки та містифікації. Наразі тестується покращений механізм оскарження підозрілих публікацій.

«Ми довіряємо голосу людей і не можемо судити про правду самостійно, тому ставимось до цієї проблеми з відповідальністю. Ми сконцентрували наші зусилля на гірших із гірших, аби видалити містифікації, поширювані спамерами, для їнього ж блага, залучуючи до цього нашу спільноту», — йдеться у повідомленні Адама Моссері, віце-президента з управління виробництвом програмних продуктів для стрічки новин у Фейсбуці.

В першу чергу, відтепер можна повідомити про підозру фейковості, клікнувши по верхньому правому кутку публікації. Таким чином, управління соцмережі зможе швидше виявляти новини з дезінформацією, містифікаціями тощо.

Facebook для перевірки викладених фактів співпрацюватиме з ABC News, Associated Press та іншими медіакорпораціями. У разі, якщо партнери вкажуть на викривлення даних, ці повідомлення у Facebook матимуть позначку «суперечливі». Вони також матимуть посилання на статтю, яка пояснить, що саме є сумнівним.

Крім того, Фейсбук планує змінити алгоритм подачі новин у сподіванні на те, що люди меншою мірою поширюють фейкові історії, і з огляду на це, планує заховати глибше такі історії в стрічці новин. Такий алгоритм звучить суперечливо, адже може працювати на користь фейковим, які, за різними дослідженнями, поширюються швидше, ніж дописи The New York Times, Washington Post чи Huffington Post.

Нарешті, Фейсбук заявляє, що працює над тим, щоб приглушувати рекламні долари, що йдуть на розкрутку доменів, які поширюють фейкові новини.

Соціальна мережа Facebook має близько 1,8 мільярда користувачів по всьому світу. За чисельністю з нею може сперечатися лише поширений переважно в Китаї аналог, але за популярністю в решті світу Facebook не має конкурентів.

фейсбук новини фейк

Знак гривні
Знак гривні