Скасування земельного мораторію: у Верховній Раді зареєстрували законопроект та відбудуться парламентські слухання

На реєстрацію до Верховної Ради бувподаний законопроект "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", - передає економіст Мар'ян Заблоцький.

Законопроект подали три депутати від фракції БПП: Олексій Мушак, Сергій Хлань та Павло Різаненко.

Прийняття закону "Про обіг земель с/г призначення" є обов'язковою умовою скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, згідно Земельного кодексу.

Так зване "продовження" мораторію завжди було політичним фейком. Навіть, у разі настання чергової дати "закінчення" мораторію, він все одно залишиться в силі – допоки не буде прийнятий закон.

Мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Європі залишився тільки в Україні та Білорусі (довідково: також діє в Судані та Північній Кореї).

Наразі у приватній власності 6,7 млн. людей знаходиться в середньому по 4 га землі. Продати її, принаймні офіційно, вони не можуть. Це найбільше порушення права приватної власності в Україні.

Реєстрація законопроекту дуже доречна в контексті проведення 21 грудня 2016 р. у Верховній Раді парламентських слухань на тему скасування мораторію. Охочих відвідати даний захід на сьогодні записалось вже близько 400 представників громадськості.

Поданий законопроект все-таки не можна назвати ліберальним. Так, у ньому юридичні особи отримують право на купівлю землі тільки через два роки після надання такого права фізичним особам. Це означає, що правом на купівлю земель спочатку скористаються ті, хто накопичив значні запаси готівки під матрацом, а вже потім – офіційно аграрії.

Але, щоб розпочати дискусію стосовно поступового скасування мораторію – цілком достатньо.

Із повним текстом законопроекту можна ознайомитися за посиланнями тут та тут.

Читайте також:
Земельне рабство. Селянам платять копійки за паї, натомість продають "право оренди" по адекватних цінах

Відкриття ринку землі дасть 1,5 мільярда доларів на рік

аграрії земля агропром

Знак гривні
Знак гривні