Нідерланди повертають «скіфське золото» в Україну, а не в анексований Крим

Суд у Нідерландах вирішив повернути Україні колекцію «скіфського золота». В ухваленні рішення суд керувався тим, що Крим не є країною і не може заявляти про «своє право» на об'єкти мистецтва, - передає Радіо.Свобода

Президент України Петро Порошенко заявив, що рішення про передачу «скіфського золота» Україні свідчить про підтвердження факту, що Крим є українським.

В окупованому Криму вже заявили, що подадуть апеляцію. Колекцію «скіфського золота» вивезли з Криму на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року, ще до того, як півострів незаконно анексувала Росія.

Експонати «скіфського золота» на виставці у музеї Алларда Пірсона. Амстердам, Нідерланди, 21 серпня 2014 року

Окружний адміністративний суд Амстердама (Нідерланди) ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв з колекції «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване «скіфське золото») повинні бути повернуті в Україну, повідомляє Міністерство культури України.

Таким чином суд визнав правомірними вимоги української сторони, відповідно до чинного міжнародного та українського законодавства, за яким усі музейні експонати, які представлені на виставках, є державною частиною Музейного фонду України і повинні бути повернуті в Україну. В ухваленні рішення суд керувався тим, що Крим не є країною і не може заявляти про «своє право» на об'єкти мистецтва. Таким чином рішення про те, кому повинні бути повернуті артефакти, повинен ухвалити український суд після того, як вони опиняться на території України.

В окупованому Криму обіцяють подати апеляцію

Підконтрольні Кремлю кримські музеї, які залишилися на окупованому півострові, мають намір оскаржити рішення голландського суду.

«Рішення передати Україні набуває чинності після розгляду справи в суді апеляційної інстанції. Апеляція буде подана», – розповіла адвокат, юрист колегії адвокатів російської «Інюрколегії» Анастасія Сивицька, яка захищає інтереси кримських музеїв, які залишились в окупації, у цьому процесі.

У свою чергу призначена Кремлем «міністр культури» Криму Аріна Новосельська заявила, що рішення суду Амстердама віддати Україні колекцію «скіфського золота» з кримських музеїв є «політичним».

«Це рішення суперечить здоровому глузду, нормам моралі, музейної етики та принципам взаємовідносин музейних установ світу. Це чергове політичне рішення проти Росії », – зазначила Новосельська.

У Міністерстві культури Росії заявили, що рішення суду Амстердама про передачу «скіфського золота» Україні є вкрай ухвалене «всупереч нормам міжнародного права про захист культурних цінностей».

«Це рішення є прикладом порушення прав установ культури і руйнування єдності музейних колекцій. Воно суперечить не тільки положенням контрактів, а й грубо порушує принципи міжнародного міжмузейного обміну і право народу Криму на доступ до власної культурної спадщини. Суд проігнорував принцип збереження археологічних знахідок в нерозривному зв'язку з історією і культурою тієї місцевості, звідки вони походять. Музейні предмети повинні повернутися до Криму, де були виявлені і де десятиліттями зберігалися і вивчалися вченими-археологами», – йдеться в повідомленні відомства.

«Скіфське золото» повертається додому»

«Питання власності культурних цінностей того чи іншого музею необхідно вирішувати в Україні, відповідно до чинного національного законодавства. Рішення суду ґрунтується на конвенції ЮНЕСКО 1970 року, згідно з якою Україна ухвалює рішення про вивезення та ввезення культурних цінностей », – сказала перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко.

Президент України Петро Порошенко в Facebook заявив, що рішення про передачу «скіфського золота» Україні свідчить про підтвердження факту, що Крим є українським.

«Рішення окружного суду Амстердама означає, що не тільки «скіфське золото» є українським. Крим теж є українським, Крим – наш, і крапка. Це випливає з рішення суду європейської країни», – зазначив Порошенко.

Амстердамський суд під час ухвалення рішення щодо «скіфського золота»

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що «скіфське золото» обов'язково повернеться до Криму.

«Скіфське золото» повертається додому – в Україну. Впевнений, що в Крим воно теж повернеться, але трохи згодом. Вдячний всій команді за цю перемогу», – написав Клімкін у Twitter.

Перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар рішення Амстердамського суду назвала перемогою, проте у сторони, що програла буде ще три місяці для подачі апеляції.

«Отже, артефакти мають повернути в Україну на підставі договору ЮНЕСКО від 1970 року, яка наголошує, що культурна спадщина належить суверенній державі. У нашому кейсі ніхто, крім держави Україна, ані музеї, ані АРК не можуть вимагати та бути власниками артефактів. Суд мав дуже чіткий та сильний меседж, також наголосивши на факті окупації. Тож #перемога! Наразі є 3 місяці для подачі апеляції. Подивимося, чи буде вона. Гадаю, що враховуючи відсутність шансів, РФ не захоче «расстягивать удовольствие», – написала Джеппар у Facebook.

Також вона додала, що Україна повинна виплатити частину коштів за перевезення і зберігання артефактів.

«До кінця наступного року ми можемо побачити цю колекцію вже в Києві»

Міністр юстиції України Павло Петренко зазначив, що Україна готова заплатити нідерландському музею за зберігання колекції. Він прогнозує, що експонати з колекції кримських музеїв, так зване «скіфське золото», повернеться із Нідерландів до України наприкінці наступного року.

«Я розраховую, що всі бюрократичні процедури, пов'язані зі скаргами, минуть швидко. За моїми прогнозами, якщо справа просуватиметься у нормальному режимі у відповідності з процесуальними кодексами Нідерландів, до кінця наступного року ми можемо побачити цю колекцію вже в Києві», – сказав Петренко.

За словами міністра, коли колекція повернеться до України, її зберігатимуть в одному з національних музеїв України і вона перебуватиме під юрисдикцією Міністерства культури.

Колекцію «скіфського золота» вивезли з Криму на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року, ще до того, як півострів незаконно анексувала Росія. Через анексію Росією Криму (яку Нідерланди не визнають) виникло запитання, кому повертати кримську колекцію.

Україна вимагала від музею повернути експонати.

Відмову повернути колекцію Національному музею історії України нідерландська сторона мотивувала побоюванням про можливі претензії з боку кримських музеїв. Україна ж наполягала, що поки Крим окупований Росією, експонати не можна повертати на півострів, а треба передати безпосередньо державі Україна.

Радіо.Свобода

золото україна культура мистецтво музей

Знак гривні
Знак гривні