Як розпізнати фашизм на ранніх стадіях? Індія, схоже, йде цим шляхом

Індію трясе. Рано говорити, до чого це призведе. Адже, як і з усім іншим в країні, процес не є однорідним, послідовним чи універсальним, - стверджує автор статті "Індія проявляє класичні ознаки, які віщують фашизм".

Традиційні соціальні та релігійні поділи, політичний активізм та націоналізм знаходяться в режимі капітального ремонту. Цей ремонт настільки всеохопний, що через п’ять років ви можете не впізнати країну.

Нещодавня стаття New York Times починалася так: «Брексіт, Ердоган, Путін і тепер Трамп. Щось прогнило в світовій демократії. Сморід вперше став безпомилковим в Індії в травні 2014-ого року, коли Наренда Моді, член альтернативної правої партії індуїстської організації, натхненної фашистами і нацистами, був обраний прем’єр-міністром країни».

Автор статті в New York Times назвав Моді «катастрофою в процесі створення для Індії». І для цього були підстави. Організація, з якої походить нинішній прем’єр-міністр Індії, завжди захоплювалася такими людьми, як Муссоліні чи Гітлер. Після виборчого тріумфу Моді в 2014-ому році, після якого вперше за десятиліття в Індії був сформований уряд абсолютної більшості, привид насильницької політики в черговий раз підняв свою голову.

На фото - Наренда Моді

Як можна оцінити теперішній стан справ в країні,чи рухається вона до тоталітаризму?

Італійський новеліст та філософ Умберто Еко, автор відомої книги «Маятник Фуко» склав список властивостей, які притаманні «вічному фашизму».

Список був озвучений в 1995 році. Про ці властивості автор писав: "Ці особливості не можуть бути організовані в систему, багато з них суперечать одна одній, а також характерні і для інших видів деспотизму або фанатизму. Але навіть однієї з них достатньо, щоб зародився та розвинувся фашизм".

Цей список може допомогти скласти уявлення про Індію, де 78% населення (а це 1,3 млрд людей) сповідують індуїзм.

Культ традиції

В Індії ми бачимо намагання традиційних елементів посилити важливість традиції. І розширити це розуміння важливості традиції на більші прошарки суспільства. Усе важливе, знаменитості, науковий прогрес і навіть пам’ятники використовуються для того, аби зміцнювати ідентичність.
До прикладу, прем’єр-міністр Індії нещодавно зробив наукове зауваження. Цитуючи міфологічні тексти, він дійшов висновку, що стародавні індійці добре розумілися на генетиці.

Але разом з тим, деякі «менші» традиції лідери країни прагнуть переглянути, щоб насадити меншим прошаркам ті ж традиції, яких дотримується абсолютна більшість населення.

Наприклад, на початку цього року старші лідери південного індійського регіону Керала прагнули приглушити традиційні місцеві наративи одного з фестивалів, насаджуючи при цьому наративи з північної частини країни.

Сучасність – це розпуста
В індії є фетиш промислового зростання та економічного процвітання, а також таких його показників як купівельна спроможність й дохід на душу населення. Але разом з тим з’являється і відмова від цінностей, які приносить модернізація. Космополітизм намагаються затьмарити жорсткою стандартизацією і вимушеною національною ідентичністю, толерантність – ксенофобією, демократію – мажоритаризмом.

Дія заради дії
За один із найбільш глибоких та найбільш цитованих постулатів індуїзму часто приймають такий: «Ви маєте право діяти, але не очікуйте на плоди ваших дій». На що тут звертає увагу Умберто Еко – це на відсутність рефлексії перед дією. Робіть, але не думайте перед тим і «не довіряйте інтелектуальному світові». Тож, як і в Індії зараз, в університетах не мають звучати опозиційні голоси і всі «ньюанси» мають бути відкинуті, якщо мова йде про національний проект.

Незгода – то зрада
«Антинаціональний» може вважатися найбільш вживаним словом в Індії останнього часу. І ніхто, більше ніж прем’єр Моді, не використовував його більш так нестримно та без розбору.
Протестуючі студенти? Антинаціоналісти. Критики уряду? Зрадники.

Страх бути іншим
Першим зверненням фашистського або передфашистського руху є звернення до самозванців або зловмисників. Такими в Індії легко можуть стати релігійні меншини, наприклад, мусульманські.

Звернення до соціального розчарування
Політики в Індії постійно грають із соціальною непевність релігійних та мовних громад в Індії.

Одержимість змовами та інтригами
В індійському контексті змови використовуються, щоб виснажити цілі громади різними релігійними перетвореннями.

Ворог – сильний, але також він – слабкий
Індуси – слабкі. Нам потрібно об’єднатися. «Уявіть, якими сильними ми будемо, якщо об’єднаємося!». Такі мотиви чутні майже в кожній політичній розмові про релігію в Індії.

Елітизм
Це та сфера, в якій Індія можна виявити найбільш суперечливі тренди. Кастова система в Індії змінилася протягом тисячоліть, але найбільша зневага до неї з’явилася після того, як Ноді, який позиціонує себе як «не-еліта» та «аутсайдер», прийшов до влади.

Жага до героїчної смерті
«Культ героїзму надто пов’язаний із культом смерті», - стверджує Фуко. Це може поки не бути актуальним для Індії, навіть якщо фідаї-смертники завоювали світову увагу на декілька наступних років.

Вибірковий популізм та «Орвелівський новояз»
Все це застосовується для того, аби зменшити можливості людей критично мислити та аргументувати.

Ці та інші властивості фашизму постійно навколо нас. «Ми повинні бути напоготові», - писав Еко в 1995 році.

Повну версію статті читайте тут.

світ фашизм індія

Знак гривні
Знак гривні