Допит Януковича: Не чув, не бачив, не говорив, забув. Стабільність розвалили Льовочкін і Фірташ

Прокурор: - Ви спілкувалися із Медведчуком у грудні 2013 року по 22 лютого 2014 року?

Янукович: Не спілкувався. Особистих стосунків у нас не було.

Прокурор: Було зафіксовано 24 дзвінка з вашого телефону на телефон Медведчука з грудня 2013 року по лютий 2014 року...

Янукович: Я не памятаю. Була розмова, можливо була.

Прокурор: Ви перед розтрілом спілкувалися 144 секунди із Медведчуком. Потім ще 49 секунд говорили через кілька хвилин. Що можете сказати з цього приводу?

Янукович: В мене особистих телефонів не було. Телефони були у моїх помічників. Це мої помічники говорили з ким завгодно.

Прокурор: Це ж той телефон, з якого ви своєму синові телефонували...

Янукович: (мовчить і дивиться на підлогу)

Прокурор: 18-19 лютого 2014 року Азаров разом з сином їздив в Росію. Під час поїздки з Путіним зустрічався. Що вам відомо з цього приводу?

Янукович: Я вперше про це чую. Я не слідкував за Азаровим.

Прокурор: Ви розмовляли з Путіним в ті дні, коли ви вели переговори з опозицією?

Янукович: Скоріше за все, такої розмови не було. Але я не пам'ятаю.

За словами Януковича, всередині Партії регіонів працювала опозиція.

«Депутати, які залежали від деяких олігархів, почали схилятися у бік опозиції. Це було за останній тиждень не раз, не два. Їх позиція була такою: як скаже господар,» – заявив екс-президент.

«Це була величезна група, яку очолював депутат Тігіпко. Він відверто мені казав: я з вами згоден, але мене схиляє пан Фірташ. І поруч з ним – пан Льовочкін, який також грав у ці ігри. І врешті-решт вони зруйнували коаліцію і, фактично, стабільність у країні. Стабільність була зруйнована 22 лютого, коли почали прийматись антиконституційні закони і рішення», – сказав Янукович на допиті.

Свідчення Януковича

Свідчення Януковича не мають значної цінності. Про це вже заявили в Генеральній прокуратурі України.

"Нам потрібно було довести нікчемність тих свідчень, які він надав у вільному режимі, в режимі вільної розповіді з папірця. Я думаю, нам це вдалося", - зазначив начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Олексій Донський.

Янукович не зміг пояснити жодної з обставин, щодо яких ставилися запитання.

Судове засідання із вручення Віктору Януковичу підозри про вчинення Віктором Януковичем державної зради адвокату Ігорю Федоренкові, - передає РадіоСвобода.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив: «Повідомляю, що Ви, Янукович Віктор Федорович, підозрювані у вчиненні державної зради, пособництва представникам Російської Федерації в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України; на порушення порядку, встановленого Конституцією України та ведення агресивної війни».

На питання суду про те, чи притягувався він раніше до кримінальної відповідальності, Віктор Янукович відповів запереченням.

«Я весь час ішов мирним шляхом», – заявив Віктор Янукович під час допиту. Він також звинуватив ЗМІ у тому, що ті некоректно доносили інформацію про позицію уряду та президента про Асоціацію з Європейським Союзом.

Янукович також запевнив, що роз’яснюваав протестувальникам свою позицію щодо Угоди про Асоціацію з ЄС:

«Я робив все, що від мене залежало, щоб роз’яснити українським громадянам і людям, які вийшли на протест на Майдані, що я вітаю їх позицію, і ми не змінювали наш європейський напрямок інтеграції, а лише відклали Угоду, щоб знайти шлях і підписати її такою, яка би відповідала національним інтересам», – заявив Янукович.

Про розгін Майдану 30 листопада Янукович заявив таке:

«Беркут» перевищив, на мій погляд, свої повноваження. Але це моя точка зору, її треба було підкріпити розслідуваннями».

«Мені весь час кажуть про (причетність) Льовочкіна, голови Адміністрації. Я відповідав: Так, можливо, він мав до цього причетність. Можливо. Але ніяких доказів цього в мене особисто не було. Якщо це було так, хай зараз влада це доведе».

На фото - Віктор Янукович.

У війні на сході України Віктор Янукович обвинуватив чинну владу.

«Спочатку ці радикали захопили владу, … і врешті-решт почали готуватись до того, щоб нахилити населення Східу, Півдня, яке не було згодне з тим, що відбувалося в Києві, – заявив Янукович. – Різні були радикальні заклади, які врешті-решт призвели до того, що люди, які там жили, почали шукати можливості, як захиститися… Так і почалась війна. Але війну в Україні розпочала діюча сьогодні влада».

Віктор Янукович обвинуватив колишніх регіоналів у зруйнуванні стабільності у країні. Зокрема, він назвав Сергія Тігіпка, Дмитра Фірташа та Сергія Льовочкіна.

За словами Віктора Януковича, стрільбу по майданівцях вели з будинків, контрольованих тодішньою опозицією. Він також ствердив, що в тих будинках перебувала «охорона Майдану», а на поверхах працювали снайпери. Зараз Янукович не пам’ятає, хто надавав йому таку інформацію.

Віктор Янукович заявив, що мав дуже обмежені стосунки з Віктором Медведчуком, а особистих стосунків не було. За словами Януковича, телефонні дзвінки він здійснював не з особистих телефонів. Прокурор уточнив, що у грудні - лютому 2014 було зафіксовано численні дзвінки між особистим номером Вікотра Януковича та російським номером Віктора Медведчука.

На ряд питань про контакти Віктора Януковича із керівництвом Росії під час Майдану, екс-президент відповідає, що «не пам’ятає».

За словами Віктора Януковича, вночі 22 лютого 2014 року по дорозі з Донецька у Крим мав потребу заправити автомобіль, тому заїхав до будинку Ріната Ахметова. Цієї ночі Янукович зустрівся з Ахметовим та обговорив події, які відбувалися в України того дня.

Нагадаємо, в Святошинському суді Києва проходить допит екс-президента України Віктора Януковича як свідка в справі колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут", обвинувачених у розстрілі активістів Майдану.

Почався допит сьогодні о 13.00 год.

Онлайн-трансляцію із зали суду можна дивитися тут:

Джерела: РадіоСвобода, Любов Величко

суд янукович допит

Знак гривні
Знак гривні