Україна прожила рік без російського газу

У п'ятницю, 25 листопада, виповнюється рік з того дня, коли Україна імпортувала останні обсяги російського газу.

Про це повідомила прес-служба "Нафтогазу України".

"Нафтогаз" заявив, що тепер газова залежність України від РФ ліквідована, але при цьому країна як і раніше є головним транзитером російського газу.

"Без створення альтернативних шляхів поставок газу з Європи ми були б змушені купувати газ у Росії за неринковими цінами, доплативши ВАТ «Газпром» мільярди доларів за невибраний у минулі роки газ («бери-або-плати»), а також оплачувати неконтрольовані нами обсяги поставок на окупований Донбас. Подолання російського монополізму в поставках газу дозволяє нам сьогодні вести битву за газову незалежність України в арбітражі", - повідомляє "Нафтогаз".

Відмова від російського газу дозволила Україні почати реформу газового ринку (частка приватних імпортерів зросла з 1% в 2014 році до 26% в 2016 році) і реформу корпоративного управління "Нафтогазу". Сама компанія вперше за тривалий час перестала бути збитковою, і в цьому році заплатить 60 млрд гривень податків.

"Цього вдалося досягти, зокрема, за рахунок ліквідації руйнівних прихованих субсидій і побудови нової системи адресних субсидій для допомоги малозабезпеченим громадянам.

Окрім того, значно поліпшено операційну ефективність самого "Нафтогазу": усунено посередників на закупівлях і продажу, впроваджується нова, прозора система закупівель, завдяки якій групі вже вдалося заощадити понад 1,5 млрд грн", - зазначає "Нафтогаз".

Нагадаємо, Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу в "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" визнав його ціну завищеною.

Lb.ua".

газ україна росія

Знак гривні
Знак гривні