Конкурси для своїх. Фіктивна реформа держслужби (Розслідування)

Комісія з питань вищого корпусу державної служби продовжує обирати керівників у різні державні органи на відповідальні посади категорії «А».

Наводимо розслідування "Схем" щодо того, наскільки прозоро працює комісія.

Фото - джерело: Радіо.Свобода

Раніше журналісти показали, як комісія віддала найвищі бали та обрала переможцем конкурсу на посаду голови Миколаївської облдержадміністрації депутата Олексія Савченка, попри те, що він припустився численних помилок у своїй письмовій презентації, а тест із 40 складних питань склав блискавично швидко – всього за 6 хвилин.

Після виходу сюжету комісія у цьому ж складі продовжує обирати переможцями конкурсів людей із сумнівною біографією, при цьому значно ускладнивши журналістам можливість висвітлювати самі конкурси та засекретивши суттєву частину інформації про них, - передають "Схеми".

ВІДЕО ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОЗСЛІДУВАННЯ:

Відбір

В Україні розпочався відбір на нові державні посади – державних секретарів при міністерствах. Це нова реформа держслужби після Революції гідності, коли високопосадовців не призначають, а обирають. Як вона втілюється?

Відбір здійснює комісія з питань вищого корпусу державної служби.

Цього разу знімальна група «Схем» вирішила прослідкувати за тим, як відбуватимуться конкурси на посади державних секретарів.

Головуючий на Комісії з питань вищого корпусу державної служби Костянтин Ващенко звертає увагу, що на плечі держсекретарів ляже чимало обов’язків: «Вся організація роботи по виконанню стратегічних завдань, по виконанню коаліційної угоди, програми діяльності уряду лягає на плечі державного секретаря, який має спільно з апаратом якомога ефективніше і в найкращий спосіб забезпечити реалізацію тих завдань, які ставляться політичним керівництвом держави і політичним керівництвом міністерства».

Головуючий у Комісії з питань вищого корпусу державної служби Костянтин Ващенко зазначає, що держсекретар – дуже відповідальна посада

Як держсекретарем МВС обрали фігуранта «пісочного скандалу»

Олексій Тахтай – чинний заступник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Він став переможцем конкурсу на посаду держсекретаря цього міністерства.

Чинний заступник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та переможець конкурсу на посаду держсекретаря цього міністерства Олексій Тахтай

Раніше «Схеми» зафільмували, як Олексій Тахтай приїжджає на роботу на «Каділаку». Це виявилася та сама автівка, яку як благодійний внесок надала невідома приватна особа колишньому міністру внутрішніх справ за часів Януковича Анатолію Могильову.

Раніше журналістам одразу два джерела з МВС підтвердили, що Тахтай їздить саме на скандальному Cadillac екс-міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова

Тоді, після цього скандалу МВС начебто передав цей автомобіль до Міністерства закордонних справ, щоб перевозити іноземні делегації. Але автомобіль згодом виявився у користуванні Олексія Тахтая.

Під час Революції гідності Олексій Тахтай працював керівником відділу виконання актів та доручень президента в Адміністрації президента Януковича. Це Тахтай підтвердив у розмові журналісту «Схем». На запитання, як він оцінював ситуацію, працюючи в Адміністрації президента, він відповів: «Дуже негативно, дуже з болем. І коли загинули люди, ми з дружиною стояли на Майдані, похиливши голови».

Є один цікавий епізод постмайданного періоду, пов’язаний із Олексієм Тахтаєм. Він фігурував на відео, записаному в кабінеті тепер уже колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря через рік після Революції гідності.

Скрін-шот із відео, знятого прихованою камерою СБУ в кабінеті екс-заступника Авакова Сергія Чеботаря

У судовому реєстрі зазначається, що це відео справжнє і було записане Службою безпеки України. На ньому учасники ведуть бесіду не про справи, які перебувають у компетенції Міністерства внутрішніх справ, а про те, як вигідно продати пісок, який, імовірно, був вилучений як нелегально добутий і зберігався на державному підприємстві.

У кабінеті тепер вже колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря присутній директор цього підприємства «Спецсервіс», а також нинішній переможець конкурсу на держсекретаря МВС Олексій Тахтай.

Заступник міністра Сергій Чеботар у розмові згадує про те, що міністр Аваков в курсі справи і хвилюється, що пісок не проданий, а гривня падає.

Скрін-шот із відео, знятого прихованою камерою СБУ в кабінеті екс-заступника Авакова Сергія Чеботаря

Скрін-шот із відео, знятого прихованою камерою СБУ в кабінеті екс-заступника Авакова Сергія Чеботаря

На відео майбутній переможець на посаду держсекретаря МВС Олексій Тахтай бере калькулятор та починає підраховувати, скільки можна було виторгувати за старим курсом гривні та уже за новим.

На іншому відео з кабінету Чеботаря Олексій Тахтай, який у 2014 році працював керівником департаменту фінансового забезпечення МВС, особисто заводить до кабінету керівника державного підприємства, яке зберігає нічийний пісок.

Далі майбутній переможець на посаду держсекретаря розповідає тодішньому заступнику міністра МВС, як можна продати цей нічний пісок через фірму-посередника за заниженими цінами і що було вже зроблено для цього.

Тахтай: – 19-го числа цього місяця у нас вийшла об’ява в газеті. До 10-го числа грудня в нас відбудуться торги. І, в принципі, ми станемо переможцями…

Чеботар: – Я не поняв, що значить, ви переможете? Ви переможете, де?

Петрівський: – Я не правильно сказав. … Ми …викупимо на «прокладку» весь обсяг…

Чеботар: – Ну а офіційно і по-нормальному? ... Ми заключаєм з біржею, да?

Тахтай: – Біржею уже 19-м числом сдєлано об’явлєніє…

Петрівський: – Якого ніде нема.

Чеботар: – Ну я поняв. Да

Тахтай: – До 10-го числа, до 10-го числа пройдут торги. Соответсвенно, фирма, которая, прослойка, что я рассказывал, является победителем и реализует весь песок в полном объеме.

Сам Олексій Тахтай у коментарі «Схемам» кілька разів заявив, що не знає, про яке відео йдеться.

На всі запитання журналіста Тахтай відповідав односкладно: що не знає, про яке відео йдеться

У березні цього року Військова прокуратура висунула підозру лише одному учаснику на цьому відео – а саме директору державного підприємства, який перебував у кабінеті заступника міністра МВС Василю Петрівському. Підозра щодо розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Слідство з’ясувало, що це підприємство намагалося приховати нестачу піску, а також штучно створити законні підстави для його вивезення.

На той час ані тодішньому заступнику голови МВС, ані Олексію Тахтаю підозр не було оголошено.

Член комісії від працівників держустанов Тетяна Нікітіна, яка за Януковича допомагала обирати його президентський кадровий резерв, – одна з тих, хто голосувала за призначення Олексія Тахтая. Інформація на відео у кабінеті заступника міністра МВС її не насторожила.

«Я поставила йому хороші оцінки. Йому Анненкова ставила питання стосовно ситуацій. Мене задовольнила його відповідь стосовно того, що він не має дядька і він нічий не племінник. Він це все спростовує. У мене не було підстав йому не повірити», – зазначила вона.

Член комісії Тетяна Нікітіна

Представниця у комісії від Адміністрації президента Наталія Анненкова, яка й поставила запитання про відео з кабінету Чеботаря, поставила високі бали двом кандидатам, у тому числі й Олексієві Тахтаю.

«Я ж Вам сказала, зараз ведеться і слідство, і НАБУ там проводить… І він готовий дати всі абсолютно пояснення. У нас є презумпція невинуватості, я не можу людину звинуватити. Він надавав пояснення, як проводилися тендери. Ви пам’ятаєте, що також були якісь звинувачення стосовно закупівлі певних речей в Міністерство внутрішніх справ», – пояснила вона свою позицію.

Наталія Анненкова – представниця Адміністрації президента у Комісії з питань вищого корпусу державної служби

Таким чином Олексій Тахтай переміг на конкурсі – тепер це призначення має затвердити уряд, після чого він на 5 років стане державним секретарем при МВС.

Продовдження читайте тут.

"Схеми", Радіо.Свобода.

чиновники корупція суспільство

Знак гривні
Знак гривні