Наступний президент Порошенко чи Тимошенко? Дві відомі соціологічні організації дають різні цифри (Інфографіка)

В разі проведення президентських виборів, найбільшу кількість голосів отримали б Петро Порошенко і Юлія Тимошенко. На сьогоднішній день вони - лідери за рейтингами електоральної підтримки серед українців.

Це показали результати опитувань, проведеними в один час двома українськими соціологічними службами - КМІСом (Київським міжнародним інститутом соціології) та Центром Разумкова.

Однак ці результати суттєво відрізняються.

Центр Разумкова пророкує перемогу Петру Порошенку (16,2% - рейтинг Порошенко, 11,5% - Тимошенко). За інших кандидатів українці проголосували б так: за Юрія Бойка 9,4%, за Олега Ляшка - 6,0%, за Андрія Садового - 5,7%, за Анатолія Гриценка - 4,9%.

За результатами КМІСу, лідером електоральної підтримки є Юлія Тимошенко (з результатом 10,1% голосів, в той час як у Порошенка -8,7% ). За інших кандидатів українці проголосували б так: 5,5% - за Вадима Рабиновича, 5% - за Анатолія Гриценка, 4% - за Юрія Бойка, 4,4% - за Олега Ляшка, 3,4% - за Андрія Садового.

Чому результати відрізняються?

Заступник директора Центру Разумкова Михайло Міщенко наголошує, що різниця в опитуваннях не така вже й велика: "Важливо враховувати різницю в подачі інформації. Ми рахуємо серед тих, хто піде голосувати, а КМІС - серед тих, хто піде голосувати і тих, хто визначився, а тих, хто не визначився, вони відкидають. Тому база для відсотків у нас відрізняється. Умовно кажучи, у них всі відсотки трохи більші, ніж у нас".

На питання, чому соціологи не уніфікують публікацію соціологічних опитувань Михайло Міщенко відповів: "У соціологічних служб немає єдиного центру, кожна вирішує самостійно. Але конкретно в цій ситуації я не бачу кардинальних відмінностей. Є два основних кандидати - Порошенко і Тимошенко. Обидві служби отримали такий результат".

Аналогічно розходження в результатах пояснюють в КМІС: "У нас різні розрахунки. Вони (Центр Разумкова - ред.) рахують по відношенню до тих, хто прийде голосувати, а ми - по відношенню до тих, хто прийде голосувати і визначився із кандидатом", - пояснив директор КМІС Володимир Паніотто.

"Найголовніше в цих результатах - це два основних кандидата, а також відрив другого кандидата від третього. Центр Разумкова визначав лідерів тільки для першого туру виборів. КМІС також зробив розрахунки для другого туру. За розрахунками КМІСу, Тимошенко отримала б перевагу над Порошенко", - зазначив Паніотто.

В Центрі Разумкова для видання ЛІГА.нет пояснили, що соціологічне опитування проводилося без грошей клієнтів: "У нас не було замовника на питання про електоральні вподобання". У КМІС не приховують, що опитування проводилося за гроші клієнтів.

Ліга.НЕТ.

Нагадаємо, у травні цього року КМІС звинувачували в тому, що він не коректно сформулював запитання у соціологічній анкеті і відповідно оприлюднив викривлені результати. Тоді, як і в нинішньому опитувані лідером була Юлія Тимошенко, друге місце мав Ляшко, а третє Порошенко.

порошенко рейтинг вибори тимошенко інфографіка

Знак гривні
Знак гривні