Верховна Рада Юстиції вкотре відмовляється схвалювати звільнення суддів, які арештовували майданівців

Суддя Оболонського райсуду Києва Тарас Ліщук у січні 2014 року заарештував на 2 місяці активіста Євромайдану, фотографа Мар'яна Гавриліва.

Вища рада юстиції відмовилася схвалити звільнення за порушення присяги судді Оболонського районного суду Києва Тараса Ліщука, який виніс рішення про арешт активіста Євромайдану. Про це свідчать результати сьогоднішнього засідання ВРЮ, передає Цензор.НЕТ із посиланням на ЛігаБізнесІнформ.

15 вересня на засіданні Вища ради юстиції розглянула висновки дисциплінарної секції та тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції щодо судді Ліщука.

Як відомо, Львівський фотограф Мар’ян Гаврилів 22 січня фотографував сутички на вулиці Грушевського у Києві. Тоді разом із іншими людьми його затримав "Беркут".

За словами Гавриліва, "Беркут" вивіз його за місто і побив, а вже потім доправив в Оболонський райвідділ міліції.

24 січня, згідно з судовим рішенням, Мар’яну Гавриліву обрано запобіжний захід – 2 місяці арешту.

ВРЮ майже рік не могла розглянути питання звільнення судді Ліщука, оскільки його мобілізували в армію.

Розглянувши це питання, Вища рада юстиції відмовився внести Президенту подання на звільнення судді Ліщука з посади.

За звільнення проголосували сім членів ради, проти - вісім.

На початку серпня Цензор.Нет передавав також про те, що ВРЮ відмовила у відкритті дисциплінарного провадження проти судді Кириченко, яка виносила рішення про арешт побитих "Беркутом" у Кріпосному провулку "автомайданівців".

Також, ВРЮ відклала ухвалення рішення щодо відкриття дисциплінарного провадження проти судді Оболонського райсуду Києва Юлії Бевзенко (Оробець), яка також приймала рішення щодо арештів активістів Майдану і позбавлення активістів водійських прав.

Раніше, адвокат "Автомайдану" Роман Маселко на своїй сторінці у Фейсбуці нагадав деталі справ, до яких причетні судді Кириченко і Бевзенко (Оробець):

"Всі памятають побоїще, яке влаштували беркутівці у ніч на 23 січня 2014 року на вул. Щорса та у Кріпосному. Тоді близько 20 абсолютно невинних автомайданівців було звіряче побито десятками беркутівців. Побитих активістів затримали і звинуватили, що саме вони напали на беркут та організували масові заворушення. При цьому було не лише покалічено самих затриманих, але й вщент розгромлено їхні авто. Судді, за очевидності незаконності затримання та недостовірності доказів ухвалили кинути цих покалічених активістів за грати на 2 місяці. Бевзенко (Оробець) ухвалила взяти під варту - Сергієнка Дениса та Ігоря Пальоху. А ще вона позбавила прав керування двох автомайданівців за поїздку до Межигір'я. Кириченко ухвалила взяти під варту - Дениса Рубцова, а ще раніше - Дишканта Юхима. Тепер достеменно відомо, що це була спланована акція і пастка для активістів. Усі документи були сфальшовані, а активісти невинні. Прокуратура вже передала до суду обвинувальні акти щодо командирів двох рот Беркуту та 8 беркутівців. А от судді ще не лише не сидять на лаві підсудних, але й навіть не звільнені, продовжують "вершити правосуддя" й отримувати зарплату".

Крім цього, на 4 серпня Цензор.НЕТ також передавав про те, що ВРЮ відмовилася схвалити звільнення судді Луценка, який на підставі сфальсифікованих даївцями протоколів позбавляв водійських прав активістів "Автомайдану".

"У справі Луценка є цікавий факт. ВРЮ звернулася в Генпрокуратуру з проханням дати інформацію про те, чи встановлені прокуратурою факти тиску на суддів з боку влади (за часів Євромайдану. - Ред.). Генпрокуратура відповіла, що дійсно встановлені факти, коли з Адміністрації Президента здійснювалися дзвінки (в суди. - Ред.) і повідомлялося, які рішення потрібно приймати. ВРЮ могла ознайомитися з цими фактами і врахувати цю інформацію, але вона не захотіла цього робити ", - зазначав тоді адвокат Роман Маселко.

суд майдан реформи

Знак гривні
Знак гривні