Чому лідери бойовиків синхронно заявили про бажання припинити вогонь на Донбасі

Лідери угрупувань «ЛНР» та «ДНР» заявили про повне припинення вогню з 15 вересня. У відповідних заявах ватажки сепаратистів Олександр Захарченко та Ігор Плотницький заборонили бойовикам вже від опівночі використовувати будь-які типи озброєнь.

Пересвідчитись у виконанні обіцянок бойовиків зможуть міністри закордонних справ Франції та Німеччини. Разом з главою МЗС України Павлом Клімкіним вони у четвер відвідають Слов’янськ та Краматорськ. Та ще перед поїздкою міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро наголосив на необхідності ухвалення закону про вибори на Донбасі та надання регіону особливого статусу.

Тиск задля проведення виборів на окупованих територіях чи підготовка до ескалації конфлікту?

«Для Росії важливо довести процес до політичної частини цих угод, бо на цьому етапі увімкнеться потужна машина тиску на Україну для забезпечення проведення виборів на цих територіях, для ухвалення закону про амністію. І жодної гарантії передачі цих територій під контроль України. Бо щойно Україна забезпечить проведення виборів, легітимізацію влади, далі увімкнеться інший план – створення неконтрольованого утворення, яке можна буде використовувати постійно як інструмент тиску, дестабілізації, блокування не лише внутрішніх, а й зовнішньополітичних рішень центральної влади», – пояснює раптову миролюбність бойовиків експерт Центру Разумкова з питань безпеки Олексій Мельник.

Ще одна стратегічна мета, через яку російська сторона змушує бойовиків піти на повне припинення вогню, вважає Мельник, – це намагання вийти з-під європейських санкцій, або, щонайменше, пом’якшити їх.

Водночас, в ГУР Міноборони України повідомляють, що паралельно з масштабними військовими навчаннями «Кавказ-2016», які нещодавно закінчились на півдні Росії та в окупованому Криму, відбувався вишкіл і бойовиків на Донбасі.

Участь в навчаннях брали підрозділи так званих 1-го (Донецьк – ред.) та 2-го (Луганськ – ред.) армійського корпусів. Як відзначають експерти, схожі за форматом «Кавказу-2016» навчання відбувались в Росії перед вторгненням в Грузію у 2008-му та в Крим у 2014-му. Окрім того, розвідка фіксувала прибуття на Донбас з Росії значної партії боєприпасів та пального.

Читайте також: Протягом тижня від сьогодні на Донбасі обіцяють не стріляти. А також підписати угоду про розведення військ 21 вересня в Мінську

Схожою інформацією володіє волонтер Юрій Касьянов. За повідомленнями його джерел з передової, лише за останні два місяці на територію контрольовану угрупуваннями «ДНР» та «ЛНР» переправили з російського боку близько сотні бойових машин. В низці окупованих міст з’явились нові військові формування, в тому числі і регулярні російські підрозділи. Відтак, вважає Касьянов, оскільки всі підготовчі роботи закінчені, аби отримати нові козирі в переговорах, Кремль може вдатись до ескалації конфлікту. Зараз, резюмує волонтер, активність бойовиків суперечить їхнім заявам про мирне врегулювання конфлікту.

От зараз, коли супротивник накопичив озброєння, боєприпаси, провів підготовку військ, підтягнув свіжі сили. І за тих умов, що у нас планують оголосити демобілізацію, а збори резервістів так нормально і не провели... От за цих умов нам треба в першу чергу остерігатися того, що супротивник скористається нашим станом і своєю готовністю для того, щоб конфлікт вибухнув з новою силою», – вважає Касьянов.

В останні дні інтенсивність обстрілів лише зростала

Однією з найгарячіших точок на карті АТО є місто Мар’їнка, що під Донецьком. Серед інших оборону тут тримає батальйон «Донбас-Україна». Про те, що вже з опівночі 15 вересня обстріли бойовиків можуть припинитись боєць підрозділу з позивним «Авер» дізнається від журналістів. Втім, до новини ставиться скептично.

В зоні АТО, пояснює, вже третій рік, і це далеко не перше повідомлення про перемир’я. Втім, закінчуються вони завжди однаково. Боєць пригадує минулорічне затишшя: тоді були домовленості про припинення вогню з 1 вересня. Бойовиків, однак, вистачило лише на шість днів. Далі артилерійські обстріли відновились. Цьогоріч, веде далі «Авер», початок навчального року змусив замовкнути стволи на ще менший проміжок часу – дві доби.

Джерело - РадіоСвобода.

В останні ж дні, скаржиться доброволець, інтенсивність обстрілів лише зростала. Всього, з першого вересня, каже, в Мар’їнці загинули четверо військових.

«За останні два дні обстріли з їхнього боку стали частішими. Вчора вони добряче нам дали, зовсім як і до перемир’я. Вони не соромляться працювати з великокаліберних кулеметів, з РПГ. Вчора, десь години півтори нам накидали. Ми навіть голову не могли підняти. Просили дозволу відкрити вогонь у відповідь, але нам відмовили. А ще зенітна установка по нас стріляла і БМП», – розповідає боєць.

Активізацію бойовиків перед анонсованим перемир’ям зафіксували і поблизу інших передових позицій українських військ.

«Чому лише ми дотримуємося домовленостей і платимо за це життями?» – репортаж із передової Радіо.Свобода:

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, розпорядження щодо повного припинення вогню бойовикам надійшло з російського Генштабу. Саме про гарантії з боку Росії, щодо дотримання режиму тиші бойовиками, заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який зі своїм французьким колегою прибули до Києва у середу 14 вересня. За словами глави німецького МЗС, режим припинення вогню повинен тривати щонайменше тиждень. Якщо ця умова буде виконана, то, на думку Штайнмаєра, можна буде перейти до подальшого розмежування військ.

Також міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро наголосив на необхідності ухвалення законодавства про «особливий статус» та вибори на Донбасі. Як зазначалося вище, саме спробою примусити виконати Україну політичну частину Мінських домовленостей в їх російській інтерпретації і пояснює раптову миролюбність бойовиків експерт Центру Разумкова з питань безпеки Олексій Мельник.

За повідомленням зі штабу АТО за перші вісім годин після опівночі 15 вересня бойовики тричі відкривали вогонь по позиціях українських військових. Застосовували стрілецьку зброю.

Автор - Левко Стек. Для Радіо.Свобода.

донбас війна окупація

Знак гривні
Знак гривні