Зниження єдиного соціального внеску дозволяє бізнесу підвищити зарплати працівникам

У прийнятому Верховною Радою законопроекті про зміни до Податкового кодексу включені нововведення, які дозволять знизити корупцію та збільшити заробітну плату працівникам, - пише головний експерт податкової групи Реанімаційного пакету реформ Ілля Несходовський для Економічної правди.

В першу чергу, йдеться про впровадження відкритого реєстру відшкодування ПДВ, який дозволить суттєво знизити корупцію, а також зниження розміру ставки ЄСВ (єдиного соціального внеску) з 36,76-49,7% до 22%, скасування ЄСВ із зарплат, при цьому збільшений податок з доходів фізичних осіб до 18%.

Проведені розрахунки свідчать, що це об'єктивно призвело до зменшення загальних витрат на оплату праці трохи більше ніж на 10,8% при мінімальному значенні ставки ЄСВ - 36,76% - та на 18,5% при максимальній ставці - 49,7%.

Говорити про повну детінізацію зарплат ще зарано. Попередні статистичні дані свідчать, що надходження коштів від ЄСВ впало менше, ніж прогнозували експерти Мінфіну.

Зокрема, ДФС вже проінформувала, що індикативний показник надходжень від ЄСВ був перевищений на 1,4 млрд грн і становив 10,4 млрд грн.

Джерело: Економічна правда

Аналізуючи це перевищення, треба враховувати, що в січні діє багато чинників, які не дають об'єктивної картини щодо результатів зниження. Зокрема, в січні виплачується зарплата за грудень попереднього року, а фізичні особи-підприємці сплачують ЄСВ за попередні періоди.

Разом з цим, зниження ЄСВ створило передумови, коли бізнес може підвищити зарплати своїм працівникам. Зокрема, йому можна запропонувати два варіанти.

1. Якщо підприємство не бажає збільшувати загальні витрати на оплату праці, то вивільнений ресурс від зниження ЄСВ можна спрямувати на збільшення зарплат мінімум на 12,2%, якщо в попередньому році підприємство сплачувало ЄСВ за мінімальною ставкою, або на 22,8% - при максимальній ставці.

Цей процес можна назвати добровільною брутизацією (включення суми, яка була б сплачена роботодавцем в ПФ у вигляді ЄСВ до складу основної частини зарплати. - ЕП). Він свідчитиме, що зниження податків не призводить до зниження надходжень до бюджету, а тому цей шлях детінізації економіки правильний.

2. Підприємство за наявності відповідних ресурсів може збільшити зарплати на суму від 35,8% (при мінімальній ставці у попередньому році) до 67% (при максимальній ставці ЄСВ), при цьому сума податків, що сплачувалася до бюджету, становитиме таку ж суму, як і до 1 січня 2016 року.

Цей варіант реальний лише для тих підприємств, які виплачували частину зарплати в конвертах, але зараз вирішили зробити крок до європейського майбутнього і чесно виплачувати офіційні зарплати. Цей крок буде свідчити, що більшість підприємств хочуть жити за цивілізованими правилами.

Кожний власник бізнесу повинен відповісти на питання, чи готовий він збільшувати зарплати працівникам, коли для цього є відповідний ресурс, чи все ж підтвердить тезу окремих експертів, що зниження податків не призводить до детінізації економіки України, а тому воно не має жодного сенсу.

податкова реформа бізнес податки

Знак гривні
Знак гривні