«Дерибан» ГТС Арбузов видає за побажання ЄС

Перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов сподівається, що парламент одностайно схвалить урядовий законопроект, який знімає заборону на здачу в оренду газотранспортної системи. За його словами, це дозволить продовжити реформу «Нафтогазу», а також відповідає побажанням ЄС. Між тим експерти звертають увагу на те, що орендою української ГТС зацікавлена Росія, а не Євросоюз. А представники опозиції обіцяють, що зроблять все від них залежне, аби ускладнити ухвалення цього законопроекту.

Про це йдеться у сюжеті Дмитра Шурхала на «Радіо Свобода».

За словами Сергія Арбузова, законопроект, який дозволяє здавати в оренду українську ГТС, прийматимуть «не під когось, його ухвалюють у принципі».

Перший віце-прем'єр запевнив, що «тут немає ніякої проблеми ні з Євросоюзом, ні з Росією».

«Цей крок треба було зробити для того, щоб продовжити реформування цієї галузі. Він продиктований побажаннями Євросоюзу з тим, щоб навести порядок. Тому законопроект поданий, і я сподіваюся, що у ВР буде єдність для ухвалення рішень», – зазначає урядовець.

Водночас Європейський союз, на відміну від Росії, ніколи не ставив питання про зміну форми власності української ГТС.

«Думаю, що це просто такий фіговий листок – оця псевдоєвропейська риторика з боку першого віце-прем’єра, яка має на меті замаскувати хапужну логіку нинішньої влади», – наголошує експерт з енергетичних питань Михайло Гончар.

Він наголошує, що крім Росії ніхто не виявляє інтересу до того, щоби взяти в оренду українську ГТС. А в Європі зацікавлені в тому, щоб газотранспортна система працювала на прозорих і зрозумілих принципах.

«Це зовсім не означає, що єдиний варіант забезпечення прозорості полягає в приватизації чи в оренді, тим більше з боку країни, яка не є членом Європейського союзу», – каже Михайло Гончар.

У свою чергу, представники опозиції виступають категорично проти ухвалення цього закону, оскільки, фактично, йдеться не про здачу в оренду, а приватизацію найбільш ліквідних об’єктів нафтогазової галузі.

«Це законопроект навіть не про приватизацію, а про крадіжку газотранспортної системи. Так що пан Арбузов може мріяти про цей найбільший в його кар’єрі ґешефт, але наша фракція не просто голосуватиме проти, а зробити прийняття цього законопроекту дуже непростим для регіоналів», – стверджує секретар парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Сергій Пашинський (фракція «Батьківщина»).

На думку Сергія Пашинського, твердження, ніби подібний чином можна буде зрушити реформу «Нафтогазу» не витримують критики, адже «у Януковича було три роки, щоб навести лад у цій галузі».

«Пропихнувши цей законопроект, вони зможуть поділити «Нафтогаз» на частини і по частинах – вкрасти. Цією орендою містичною замилюють очі. Якби йшлося про оренду, то пан Арбузов подав би законопроект з одного рядка: доповнити чинне законодавство правом надавати в оренду. А там же не так – там про те, як розділити «Нафтогаз» і якими способами перевести із власності держави у власність спільних підприємств чи акціонерних товариств», – наголошує народний обранець.

Ухвалення урядового проекту може призвести не лише до того, що Росія отримає доступ до керівництва українською ГТС. Відчуження газотранспортної системи на користь Росії може служити для відволікання уваги від того, як під контроль найближчого президентського оточення відійдуть найбільш ліквідні енерговидобувні активи.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

єс газ Арбузов росія покращення економіка гтс

Знак гривні
Знак гривні