Curiosity знайшов сліди марсіанського моря

Команда вчених та інженерів, яка керує Curiosity з Землі, повідомила на прес-конференції у Вашингтоні, що стародавній Марс був придатний для існування життя. Фактично, це означає: ровер, що опустився на поверхню Червоної планети в серпні минулого року, вже виконав свою місію. Щоправда, це не означає, що Curiosity зупинятися на досягнутому.

Нагадаємо: у середині січня, через півроку після початку роботи, Curiosity обрав ціль для першого буріння. Мова йде про камінь, названий дослідниками на честь одного з керівників місії, що помер 2011 року, - «Джоном Клейном». 4 лютого ровер пробурив поверхню «Джона Клейна» і отримав зразки з глибини каменя. Порошок породи проаналізував спектрометр CheMin і газовий аналізатор SAM (Sample Analisys at Mars). Результати аналізів стали відомі за місяць.

Вчені з'ясували, що приблизно на 20% досліджений камінь складається з дрібнодисперсних осадових порід, решта – вулканічні мінерали. Ця дрібнодисперсна частина фактично являє собою спресовану глину, яка майже нічим не відрізняється від тієї, що трапляється на Землі в руслах висохлих річок. Вона утворюється унаслідок поступового осадження суспензії з води.

Склад досліджених порід говорить про те, що вода, з якої вони осаджувалися, була цілком звичайною, нейтральною і відносно несоленою. Можливо, її навіть можна було пити. Але найцікавіше в тому, що в осадових породах присутня сірка в різних хімічних формах, яка могла служити джерелом енергії для бактерій. Такі мікроорганізми добре відомі на Землі. Дослідження показали, що вони могли існувати і на Марсі.

Однак те, що на Марсі були присутні умови для життя, ще не означає наявності самого життя сьогодні чи в минулому. Досі Curiosity не отримав жодного однозначного свідчення на користь його існування. Тим не менш, здобуті результати збільшують надію на те, що життя на Марсі може бути.

У квітні Curiosity перейде у сплячий режим через те, що Червону планету від Землі затулить Сонце, і зв’язок з марсоходом стане неможливим. Пізніше посланець землі продовжить свою місію.

наука марс космос

Знак гривні
Знак гривні