Військо по-польськи. Як сусіди набирають в армію юнаків

У Польщі 285 тисяч юнаків прийдуть цієї весни на так звані кваліфікаційні комісії, тобто на медогляди, які здійснюють військові лікарі. Хоч у цій країні четвертий рік немає загального військового обов’язку, держава змушує молодих людей визначити придатність до армійської служби. Втім, польська молодь «страшних» у минулому лікарських комісій не боїться. Адже для того, щоб потрапити до професійного польського війська потрібна взаємна згода – призовника та армії.

19-річний Марчін, хлопець із центральної Польщі, саме пройшов лікарську комісію. У його документах лікарі вписали літеру «А». Це найвища з чотирьох можливих категорій, яка підтверджує, що юнак придатний до військової служби. Інакше кажучи, в разі загрози для державної безпеки його можуть призвати до війська, передає Радіо Свобода.

Марчін каже, що під час медогляду він зовсім не хвилювався. Мовляв, сьогодні висновки медкомісії не є путівкою в армію, а сама процедура – чиста формальність.

«У мене зовсім не було стресу. Адже це вже не ті часи, коли після таких комісій забирали до війська. Хоча взагалі, я думав про те, чи не піти в армію, бо мені здається, що це вигідно», – розмірковує хлопець.

За словами хлопця, деякі з його ровесників охоче пішли б до війська, адже зарплата пересічного солдата досить непогана. Рядовий професійної польської армії отримує за місяць служби приблизно 2 тисячі злотих, що відповідає 700 американських доларів. Втім, для того, щоб стати солдатом-професіоналом одного тільки бажання недостатньо. Потрібно бути фізично й психічно готовим до нелегкої служби. Тож охочі потрапити в армію мусять окрім загальної, обов’язкової для всіх повнолітніх поляків, пройти ще й спеціальну військову медкомісію.

Сьогодні професійне польське військо налічує понад 100 тисяч солдатів та офіцерів. Проте, як наголошують польські військові, годі уявити, що у разі загрози державу б захищало тільки 100 тисяч осіб, тож потрібен резерв. А щоб він був відповідно підготовлений, його треба навчати. Саме тому цього року польське Міністерство оборони повернулося до ідеї сезонних військових навчань для солдатів запасу, від якої Польща свого часу відмовилася. Тепер людей, які служили у війську, періодично викликатимуть на одномісячні курси.

Такі програми, переконаний генерал Богуслав Пацек, підтримуватимуть боєготовність резерву польської армії на доброму рівні.

«Треба до цього повернутися. Тому ми організовуємо такі навчання. Система таких навчань повинна бути регулярною. Перерва закінчилася, повертаємося до норми», – розповів генерал.

Передусім на навчальні військові курси викликатимуть випускників технічних факультетів, лікарів, ветиринарів, психологів, причому як чоловіків, так і військовозобов’язаних жінок. Така організація армії та її резерву зміцнює обороноздатність країни, вважають польські військові.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

армія польща досвід

Знак гривні
Знак гривні