Благодійникам спростили життя. Тепер їм буде легше зареєструватися, а красти у них – складніше

З 4 лютого почав діяти новий закон «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Він значно спрощує життя благодійникам, надавши їм нові правові інструменти допомагати людям.

Відтепер благодійні організації реєструються в обхід Мінюсту протягом 3 робочих днів, і вони діють зразу по всій Україні, повідомили Текстам в Українському незалежному центрі політичних досліджень.

Закон забезпечує:

Спрощення реєстрації і управління благодійними організаціями.

1) Державну реєстрацію БО буде здійснювати, як і бізнес, державний реєстратор протягом 3 днів. На сьогодні реєстрацію здійснюють територіальні управління Мінюсту, державні реєстратори в системі Держкоміпдприємництва, податкові інспекції. Реєстрація може тривати від 3 до 6 місяців.
2) Громадяни і юридичні особи отримують право створювати благодійні організації не лише в формі товариств, а і в формі установ(без членів) та фондів( створюють і керують благодійним цільовим капіталом). Тобто тепер можна створити благодійну установу за заповітом, як наприклад Фонд Нобеля.
3) Скасовано територіальні статуси для БО, що дозволить фондам безперешкодно надавати допомогу на всій території України.
4) Спрощується система управління БО. Замість 4 обов’язкових органів управління (наглядова рада, загальні збори членів, дирекція, правління) законопроект вимагає обов’язкового створення лише 2 ( наглядова рада і виконавчий орган).

Підвищення контролю благодійників за коштами і майном переданим на благодійні цілі.

1) Запроваджується поворотна фінансова пожертва, ефективність і точність використання якої може контролювати благодійник. Благодійник отримує право вимагати повернення благодійної пожертви використаної нецільовим способом.
2) Запроваджується вимога здійснювати збір благодійних пожертв на користь БО або громадян тільки на підставі спеціальної довіреності керівника цієї благодійної організації або громадянина.
3) Посилюються вимоги щодо звітності та прозорості роботи благодійних організацій.
4) Визначається конфлікт інтересів для керівників БО та встановлюються обмежувальні процедури.

Запровадження нових інструментів для здійснення благодійної діяльності як громадянами так і юридичними особами.

1) Вводяться благодійні сервітути, які дадуть можливість приватним власникам будинків, маєтків, пам’яток архітектури встановити режим публічного і вільного доступу до цих приміщень.
2) Благодійні організації отримують право отримувати благодійні спадщини та ставати виконавцями заповітів по управлінню благодійним майном та реалізацією благодійних програм.
3) Юридичні особи, кампанії отримують право створювати ендавменти (фонди з цільовим капіталом). Тобто створювати капітали на відсотки від якого буде здійснюватися благодійна діяльність.
4) Визначаються цілі меценатської діяльності та умова публічного доступу до продуктів меценатської діяльності.

Появі цього закону ми передусім мусимо завдячувати депутату Олесі Оробець, яка перша повірила в можливість цієї реформи, зробила перший підпис і фактично змусила Януковича зробити останній підпис. А також Олегу Рибачуку, який допоміг переконати депутата Зарубінського стати співавтором і допомагату руху закону.

закон досягнення благодійність суспільство

Знак гривні
Знак гривні