Громадські активісти пішли війною проти «кнопкодавів» у місцевих радах

Зробити доступними поіменні результати голосувань у місцевих радах прагнуть активісти руху «Простір свободи». На їхню думку, кожен місцевий депутат більше зважатиме на громадську думку, якщо всі його голосування відображатимуться, наприклад, на сайті ради.

Надіславши інформаційні запити в різні обласні та міські ради, громадські активісти переконалися, що в багатьох випадках дізнатися, як голосує той чи інший депутат, неможливо.

«Якщо в парламенті йде боротьба проти «піаністів», то як голосують депутати місцевих рад відомо взагалі лише з їхніх розповідей», - відзначає координатор ініціативи «Персоналізація голосувань у місцевих радах» Святослав Грабовський. – «Хоча в багатьох обласних і міських радах голосування проводиться кнопками, лише окремі ради оприлюднюють поіменні підсумки голосування, навіть з таких важливих питань як бюджет, майно чи земля. Формально всі голосування відкриті, а на практиці в протоколах стоять лише цифри «за», «проти», «утримались», і навіть за інформаційним запитом не завжди можливо отримати поіменні результати голосувань, бо їх просто не зберігають».

Активісти планують домагатися прозорості голосувань у радах двома шляхами. Розробляють зміни до закону «Про місцеве самоврядування», які планують невдовзі зареєструвати в Верховній Раді, і водночас планують домагатися змін у регламентах тих місцевих рад, які приховують поіменні підсумки голосування.

«Насамперед ми хочемо добитися персоналізації голосувань в обласних радах і міських радах обласних центрів. Проте радо вітаємо ініціативних людей з будь-яких територіальних громад, які хочуть долучитися до нашої кампанії», - пишуть ініціатори кампанії на своєму сайті.

спротив суспільство політика

Знак гривні
Знак гривні