Справа Гонгадзе. Убивцю покарано, замовники лишилися у тіні

Печерський райсуд закінчив зачитувати вирок Олексію Пукачу. Його визнали винним у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе і засудили до довічного ув'язнення, а також заборонили займати держпосади та конфіскацією майна.

Щодо мотивів убивства журналіста, то сам засуджений після зачитання вироку сказав, що про це треба запитати у Литвина та Кучми, пише Gazeta.ua.

Після цього журналістів попросили залишити залу суду.

Адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур, залишився незадоволений вироком.

"На мою думку суд не з'ясував мотивів вбивства і не взяв до уваги свідчення одного зі свідків", - сказав адвокат.

Як відомо, Генпрокуратура в грудні 2010 року заявила про завершення розслідування кримінальної справи за обвинуваченням Пукача в убивстві журналіста Гонгадзе.

Слідство установило, що Пукач скоїв убивство журналіста за вказівкою Кравченка.

Досудовим слідством встановлено, що Пукач на виконання наказів і вказівок екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та інших посадових осіб 17 вересня 2000 року здійснив вбивство Гонгадзе.

За словами одного з попередніх свідків, Пукач наказав знищити докази спостереження за Гонгадзе.

Нагадаємо, журналіст Георгій Гонгадзе зник в Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.У 2009 році в Київській області знайдені останки черепа, які за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не віддане землі, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

У 2008 році троє колишніх міліціонерів - полковники Валерій Костенко і Микола Протасов, майор Олександр Попович - були визнані винними у скоєнні вбивства журналіста і засуджені судом до 12 (Костенко і Попович) та 13 років (Протасов) позбавлення волі.

Колишній начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач тривалий час перебував у розшуку у зв'язку з причетністю до вбивства журналіста, в липні 2009 року був затриманий в Житомирській області, і з того часу перебуває під вартою. Генпрокуратура в грудні 2010 року заявила про завершення розслідування кримінальної справи за звинуваченням Пукача у вбивстві журналіста Гонгадзе.

Слідство встановило, що Пукач скоїв вбивство журналіста за вказівкою на той час міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка, який був знайдений мертвим 4 березня 2005 року у своєму будинку під Києвом з двома вогнепальними пораненнями в голову.

Напередодні екс-міністр був викликаний на допит у справі про вбивство Гонгадзе. У 2005 році Генпрокуратура визнала загибель Кравченка самогубством і винесла постанову про закриття кримінальної справи.

кримінал вирок суд гонгадзе пукач

Знак гривні
Знак гривні