Селяни на експорт. Британські фермери вимагають більше українських заробітчан

Від уряду Великої Британії вимагають залучити робітників-мігрантів з України, Росії і Туреччини для того, щоб пом´якшити очікувану нестачу збирачів фруктів, перед загрозою якої опинилася індустрія промислового садівництва з оборотом у 3 млрд фунтів на рік, - пише The Financial Times.

Як передають "Коментарі", розподіл тимчасових віз для працівників з-за меж Європейського Союзу, запропонований Національною спілкою фермерів Великої Британії, має компенсувати падіння кількості зайнятих у сільському господарстві сезонних робітників із Болгарії та Румунії. Жителі цих двох країн матимуть право на більш висококваліфіковану роботу у Великій Британії після того, як отримають повні трудові права громадян країн-членів ЄС у січні 2014 року.

Згідно з чинною схемою, 21 тис. 250 болгар і румун щорічно приїжджають до Великої Британії для збирання врожаю за спеціально виділеними візами. На них припадає трохи більше третини всієї робочої сили, зайнятої на збиранні врожаю в країні. Але фермери побоюються, що ті, хто раніше збирав ягоди та салатні культури в піковий сезон із травня по жовтень, відмовляться від важкого заробітку на полях і нададуть перевагу більш високооплачуваній роботі в барах, ресторанах і будинках для літніх людей, як тільки обмеження за видами зайнятості будуть скасовані.

За словами Рейчел Хаббард, директора Fruitful Jobs - компанії-оператора урядових програм для сезонних робітників, - з дефіцитом робочої сили фермери можуть зіткнутися в самий невідповідний час.

«Останні чотири або п´ять років погода створювала труднощі для виробників. Багато з них уже ближчі до збитковості, ніж до прибутковості. Так що, якщо у них будуть труднощі з найманням хороших складальників, господарства будуть виходити з бізнесу», - говорить вона.

Враховуючи і без того невисокі прибутки в садівничому секторі, фермерські господарства будуть змушені залишати свою продукцію гнити в полі або на деревах, якщо не зможуть вчасно знайти надійних і навчених складальників для роботи під час інтенсивного і часто непередбачуваного сезону збирання врожаю.

Фермери попереджають, що через рік після руйнівних повеней, які завдали збитку таким культурам, як пшениця, брак робочої сили може виявитися ще одним бар´єром на шляху продукції британських виробників до полиць супермаркетів.

Це, в свою чергу, буде мати наслідки для місцевого ринку праці. Дані дослідження, представленого Національною спілкою фермерів Великої Британії урядові минулого тижня, свідчать про те, що робота чотирьох тимчасових мігрантів забезпечує зайнятість одного постійного працівника в британському садівництві.

Професор Девід Меткалф, економіст і глава незалежної урядової групи радників з питань міграції, визнає цей ризик, відзначаючи, що ослаблення обмежень у працевлаштуванні громадян Румунії та Болгарії може мати «реальні наслідки для низки постійних британських робочих місць у сфері упаковки, транспорту та роздрібної торгівлі».

Одне з питань, що перебувають на розгляді радників з міграції, звіт з якого має бути наданий у квітні, - чи може дефіцит робочої сили бути заповнений за рахунок мільйона безробітної британської молоді?

У кращому випадку, працівник може розраховувати на 300 фунтів на тиждень протягом сезону. І це за умови, що він буде отримувати більше встановленої в сільському господарстві мінімальної оплати в розмірі 6,21 фунтів на годину. Менше з тим, Рейчел Хаббард стверджує, що британці часто просто не хочуть виконувати жорсткі вимоги, які пред´являються до роботи під час сезону збору врожаю.

«Як загальний приклад: якщо ми розміщуємо англійських робітників на фермах, то один із цих хлопців сидить там два тижні, після чого вирішує, що він не хоче працювати у вихідні дні. Студенти можуть подати заявку на роботу протягом усього літа, а потім сказати, що їм потрібні вихідні, щоб піти на весілля», - розповідає керівник компанії-оператора сезонних робіт.

Крім того, межі сільських районів, де є робота зі збирання врожаю, не збігаються з межами тих частин Великої Британії, де існує високий рівень безробіття. В одній з найбільших британських рекрутингових компаній Concordia підрахували, що 82,5% вакантних робочих місць є в регіонах, в яких кількість шукачів роботи менша за середню по країні.

Рішення, яке пропонує Національна спілка фермерів, - введення нової програми тимчасових віз для працівників, які не є громадянами країн Європейського Союзу. Хейлі Кемпбел-Гіббонс, головний радник із садівництва у фермерському союзі, визнає, що цього буде важко досягти, враховуючи «політичне прагнення» зменшити залежність Великої Британії від низькокваліфікованих трудових мігрантів.

Але якщо не залучити робочу силу з-за кордону, то продукти на полицях супермаркетів припинять бути британськими. «Наслідком (браку робітників. - Ред.) стане те, що в кінцевому підсумку врожай залишиться неприбраним, а імпортна продукція заповнить цю прогалину», - говорить вона.

На ягідний бізнес чекає жорстка боротьба

Ферма Ентоні Снелла в Херефордширі на 450 акрах землі виробляє полуницю, малину, ожину, чорницю і чорну смородину - всі ці культури процвітають завдяки місцевому піщаному ґрунту.

Але переваг природного середовища недостатньо для існування ягідного бізнесу, якщо уряд не знайде заміни існуючій схемі залучення сезонних сільськогосподарських робітників, якій загрожує отримання мігрантами з Болгарії та Румунії повних прав на працевлаштування у Великій Британії.

«Ми дійсно перебуваємо на дуже тонкій грані в садівничому світі, ми повинні виростити наші культури і зібрати урожай в дуже специфічний час. Я не можу цього уявити без доступної робочої сили, яка живе на фермі», - розповідає фермер Ентоні Снелл.

Фермер у третьому поколінні, він наймає 300-350 сезонних працівників протягом літніх місяців із наданням житла на час їхнього перебування. Його дружина, з якою він починав бізнес, управляє організацією розміщення такої великої кількості робочої сили, забезпечує харчування і поїздки до магазинів.

В обмін на заробітну плату і житло робітники, як очікується, зможуть краще підготуватися і максимально збільшити обсяги виробництва.

«Це не просто випадковий підробіток, як, наприклад, сходити кудись і принести щось, це професійно», - стверджує британський фермер.

Гнучкість тут є дуже важливою: раптова спека означає, що плоди будуть дозрівати швидше і повинні бути зібрані без зволікання.

Коли фермера запитали, чому він не наймає місцевих жителів, щоб заповнити прогнозований брак робочої сили, Ентоні Снелл зітхнув. «Ми хотіли б наймати британців, це було б набагато легше, - говорить він. - Але люди просто не хочуть виконувати фізичну роботу: ми намагалися брати на роботу місцевих жителів, але вони підводили нас знову і знову».

міграція британія село економіка заробітчани світ

Знак гривні
Знак гривні