ЗНО – 2013: від 400 до 15000 гривень за дитину

Трохи більше ніж півмісяця тому, 4 січня, в Україні стартувала реєстрація осіб, охочих взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні в 2013 році. Продовжиться вона до 5 березня, а в червні випускники шкіл почнуть проходити тести, результати яких покажуть, чи отримають вони пропуск у світ вищої освіти. Щоб набрати максимально високий бал на ЗНО, школярі штурмують книги, відвідують спеціальні курси і уважно слухають репетиторів. Скільки грошей доведеться витратити батькам на те, щоб їхнє чадо прийшло на тестування у всеозброєнні?

Як пишуть Микола Горський і Олекса Шкатов у «Коментарях», незважаючи на те, що ще кілька років тому піднімалося питання про введення часткової плати за Зовнішнє незалежне оцінювання знань, воно і досі залишається безкоштовним. Але, як показує практика, батькам все одно доведеться викласти не одну сотню гривень заради того, щоб нинішній одинадцятикласник став повноцінним абітурієнтом.

Першу суму кровно зароблених – за участь у пробному тестуванні – всі охочі вже виклали. Цього року ціна «тренувального» ЗНО трохи підросла: з 84 до 89 грн. за предмет. Враховуючи, що здавати можна максимум 2 дисципліни (і багато хто так і зробить), в даному випадку можна сміливо говорити про суму в 178 грн. без врахування банківських послуг.

Втім, це – лише мала дещиця у витратах на проходження ЗНО. Безпосередньо ж на підготовку до нього знадобиться значно більше коштів. А варіантів підготовки, власне, два: самостійно або з «підмогою». Перший, зрозуміло, дешевший. Наприклад, безкоштовне он-лайн тестування з деяких предметів можна пройти в інтернеті. Крім того, завдання ЗНО є і в деяких друкованих і електронних ЗМІ, що організували напередодні тестування тематичні спецпроекти. Всі вони засновані на завданнях минулих років, але зрозуміти структуру тестування і визначити свій рівень – і, відповідно, з´ясувати, що слід підтягнути – по ним цілком можна. Тести ж цього року можна навіть не шукати: всі вони зберігаються в секреті, а їх оприлюднення заборонене в принципі.

Ще один бюджетний варіант – спеціальні зошити і посібники для підготовки до незалежного тестування. Найдешевші варіанти, розшукані «Коментарями», потягнули на 9-15 грн. Але зазвичай ціна дещо вища: на зошити із завданнями – блиько 20-25 грн., на посібники серйозніша – 35-50, а то і 75 грн. залежно від предмету, складності й автора.

Наступний етап – підготовчі курси в різних навчальних центрах. Аналіз пропозицій в Інтернеті дозволяє говорити про ціну від 450-650 грн. за предмет у місяць – або 2600 – 3500 грн. за курс в цілому. Враховуючи, що тестування можна пройти максимум з чотирьох дисциплін, вартість підготовки на курсах становитиме 10-14 тис. грн.

Ще один вид курсів – безпосередньо у вузі. До них рекомендується особливо придивитися майбутнім інженерам, фізикам та іншим представникам технічних спеціальностей, оскільки вузівські курси дають додаткові 20 балів до загального вступного балу. Стосовно ж цін, то вони частенько навіть нижчі, ніж у сторонніх організаторів. Наприклад, як розповіли «Коментарям» у Київському політехнічному інституті, 7-місячний підготовчий курс там обійдеться в 3500 грн. При цьому він включає не одну, а кілька дисциплін: фізику, математику, українську мову і літературу.

Нарешті, ще один варіант підготовки – з репетитором. Ціни на їхні послуги різняться залежно від предмету (іноземні мови дорожчі) і регіону. У столиці середня ціна 100-200 грн. за годину роботи викладача. За бажанням клієнта можлива робота по Скайпу. В областях ціни нижчі: 80-100 грн./год. за іноземні мови, 50-80 грн./год. – за решту предметів. Таким чином, місячна підготовка з однієї дисципліни (кілька двогодинних занять у тиждень) обійдеться в 1000–2000 грн.

У результаті підготовка до вступу обійдеться мінімум у 350-400 грн. (пробне ЗНО плюс не найскромніші посібники з чотирьох предметів). А ось для досконалості, як мовиться, меж немає, тому максимальна ціна може перевалити і за 10-15 тис. грн. Щоправда, тут виникає питання, чи осилить таке навантаження сам абітурієнт: все-таки впродовж кількох місяців посилено зубрити відразу чотири дисципліни – це чимале навантаження навіть для молодого організму, що «схоплює все на льоту».

освіта зно гроші

Знак гривні
Знак гривні