Московський гамбіт. Об’єднання українців Росії очолює рафінований українофоб

Українці Росії заявляють, що Федеральну національно-культурну автономію українців Росії вже майже рік очолює людина, що не має відношення до української спільноти.

Про це йдеться у відкритому листі українських громадських організацій Росії, підписаному 38 представниками українських організацій з різних регіонів РФ, пишуть «Коментарі».

Лист відкритий для підписання. У документі зазначається, що після закриття українських організацій федерального рівня - Об´єднання українців Росії (ОУР) і Федеральної національно-культурної автономії українців Росії (ФНКАУР) українські громадські організації в регіонах прийняли рішення про створення нової федеральної української організації.

«Водночас всі ми були свідками каламутної метушні зі штучним створенням «правильної» української (федеральної!) організації, яка створювалася підозрілими методами, фактично без участі української спільноти Росії, за її спиною. Залишається тільки здогадуватися, кому і навіщо це було потрібно, але 9 квітня 2012 року була зареєстрована за надзвичайно конспіративних обставин і на подив швидко нова Федеральна національно-культурна автономія. Переважна більшість керівників українських громадських організацій з регіонів Росії розцінили ці дії як «сплановану акцію, покликану внести розкол в український рух в Росії», - йдеться в листі.

Підкреслюється, що обурення в українських організаціях викликав той факт, що очолив нову організацію досі ніяк не помічений в українському суспільному русі Богдан Безпалько. На думку підписантів листа, ця людина відома в основному як автор «примітивних псевдоаналітичних опусів з антиукраїнським душком», «власник» «не зовсім дружелюбного» до України та її культури сайту «Русь единая», «член правління націонал-патріотичної організації «Русское общественное движение» (РОД)».

Богдан Безпалько

Крім того, Міщанський суд Москви розглядає кримінальну справу за позовом співробітників Бібліотеки української літератури за нанесення тілесних ушкоджень (ст. 116 ч.1 КК РФ), в якому обвинуваченим проходить Безпалько. Представники українських організацій вважають, що за Безпальком «стоять кола, які або не досить обізнані, або ж просто не зацікавлені в розвитку українського культурно-просвітницького руху в Росії». Українські громадські організацій Росії також відзначають, що скоро виповниться рік, як нібито «діє» нова «автономія», але за цей час ніхто не чув хоча б про одну реальну суспільно корисну справу цієї «таємничої» організації. Підписанти просять відповідні органи російської влади звернути увагу «хто і що цей Безпалько, який нібито «представляє українців Росії».

Нагадаємо: 18 травня Верховний суд Російської Федерації задовольнив позов Міністерства юстиції РФ щодо ліквідації Об´єднання українців Росії. У МЗС України заявили, що рішення Верховного суду РФ про ліквідацію Всеросійської громадської організації «Об´єднання українців Росії» свідчить про упереджене ставлення в Росії до діяльності української діаспори. Однак у Міністерстві закордонних справ Росії вважають необґрунтованими звинувачення в утиску прав українців у зв´язку з ліквідацією «Об´єднання українців Росії».

світ україна росія абзац

Знак гривні
Знак гривні