Американці перекладуть українською біографію адмірала-козака Джона Пола Джонса

На Херсонщині буде відзначатися 225 річниця перемоги російської ескадри за участю українських козаків і американського адмірала Джона Пола Джонса над турецьким флотом. Про це повідомляє прес-служба посольства США.

Представник Посольства США, радник з питань преси, освіти та культури Ерік Джонсон акцентував увагу на тому, що біографію Джона Пола Джонса в США перекладають на українську мову, та з нагоди 225-річчя перемоги Херсонщину з цим виданням відвідає посол цієї країни. Також він додав, що Джон Поль Джонс був прийнятий у козаки під час служби на Херсонщині і є історично дуже важливою фігурою, передає Gazeta.ua.

Попередньо було домовлено, що святкування цієї події буде приурочено до святкування Дня українського козацтва, яке відбувається щорічно 14 жовтня.

Джон Пол (Поль) Джонс – національний герой США, один із засновників американських ВМС, очолював флот Конгресу під час війни за незалежність у Північній Америці (1775-1783), контр-адмірал російського флоту (1788).

З початку війни Північно-Американських колоній з Англією успішно боровся проти англійського флоту. У 1790 році імператриця Катерина ІІ запросила Джонса на російську службу. Потрапивши до Чорноморського флоту в чині контр-адмірала, Джонс навесні 1788 очолив вітрильну ескадру в Дніпровському лимані і підняв свій прапор на кораблі «Володимир». В результаті успішних дій ескадри, яка взаємодіяла з гребною флотилією під командуванням Н. Нассау-Зігена і армійськими частинами на Кінбурнській косі, очолюваними А. В. Суворовим, турецький флот в боях під Очаковом зазнав серйозної поразки.

У лютому 1789 Джонс представив російському уряду доповідь про необхідність союзу між Росією і США, відправленні російської ескадри в Середземне море, колонізації Криму, вербування американських моряків в російський флот. Всі ці плани носили антианглійську спрямованість і спровокували російську владу на впровадження проти Джонса кримінальної справи.

Наполеон вважав, що якби Джонс не помер так рано (у 45 років), то йому вдалося б розбити англійський флот при Трафальгарі. Джонс був героєм п'єси А. Дюма, романів Дж. Ф. Купера, Г. Мелвілла та ін.. Прах Поля Джонса зберігається в Морській академії в Аннаполісі (США).

сша флот переклад історія

Знак гривні
Знак гривні