Знищені архітектурні пам’ятки Києва влада викреслює з реєстру заднім числом (+фото)

Профільне міністерство не помічає пам´яток архітектури старого Києва, які зносять заради комерційної забудови.

У розпорядженні «Коментарів» є перелік об´єктів у Києві, які Міністерство культури винесло з Державного реєстру нерухомих пам´яток України за останні три роки. У переліку присутні й будівлі, й окремі прибудови до них, і пам´ятки. Багато які з них, як уже знесена на вулиці Горького, 44 будівля, дійсно були або залишаються в поганому стані, й сподіватися на виділення коштів на їх реконструкцію в сьогоднішніх реаліях навряд чи варто. Однак є в цьому переліку й такі, які були незаконно знесені або перебудовані ще до винесення з Реєстру. Адже, відповідно до закону «Про охорону культурної спадщини», пам´ятки та їх частини забороняється зносити і змінювати. Ми наведемо саме такі приклади - коли забудовники діяли всупереч букві закону.

Найбільш характерний приклад - бізнес-центр «Марія», що добудовується по вулиці Різницькій, 2/32-34. Введення в експлуатацію цього об´єкта заплановано на поточний рік.

Такою буде «Марія» на Печерську в Києві

До слова, вибране архітектурне рішення девелопер пояснює досить оригінально: «Збудований комплекс буде виконувати роль виразного архітектурного композиційного акценту - так званої домінанти в архітектурно-плановій організації Печерська».

Девелопером об´єкта виступає компанія «К.А.Н. Девелопмент», що вибилася за останні роки в лідери на столичному будівельному ринку. На тлі постійних проблем і відсутності у забудовників обігових коштів «К.А.Н.» продовжує зводити масштабні і дорогі об´єкти.

Будівництво «Марії» почалося ще в 2008 році. Щоправда, тоді об´єкту передбачалося дати назву «Сенатор». А на його місці до 2008 року стояв занесений до Держреєстру нерухомих пам´яток одноповерховий цегляний будинок Ломтєвих, побудований ще в 1837 році за проектом Людвіка Станзані. На початку ХХ століття в садибі розташувалась приватна жіноча гімназія Ольги Плетньової. Найвідомішою вихованкою була Алла Тарасова - майбутня зірка МХАТу і народна артистка СРСР. Пізніше на будинку було встановлено меморіальну дошку, а в 1981 році - відкрито музей Тарасової.

Меморіальна дошка на ще не знесеному будинку

Винесли його з Реєстру вже після знесення - наказом Міністерства культури і туризму № 957/0/16-10 від 25 жовтня 2010 року.

Аналогічна доля і у житлового будинку по вулиці Велика Житомирська, 20, побудованого в 1911 році. Незважаючи на те, що він зник з Реєстру 3 лютого 2010 року, з 2003-го на його місці височіє бізнес-центр «Панорама». Девелопер об´єкта - HCM Realty - також не шкодує гарних слів для реклами свого дітища: «Цей проект НСМ отримав свою назву завдяки унікальній перевазі - вражаючому огляду, який відкривається з вікон на Андріївський узвіз, урочище Гончарі-Кожум´яки, Поділ і київські мости».

БЦ «Панорама»

Є в практиці столичних забудовників і випадки, коли будівлі, занесені до Реєстру, були змінені. Як правило, це завжди надбудова двох, а то й трьох поверхів, у результаті чого «реконструйована» будівля в корені відрізняється від старої. Зараз у будинку на розі вулиць Андріївської та Боричевого Току розташовується головний офіс «УкрСиббанку». Раніше ж тут був один із найбільших єврейських молитовних домів Подолу. У 1902 році на цьому місці збудували цегляну триповерхову будівлю, два останні поверхи якої були віддані під єврейський молитовний дім «Ашкеназім».

Проект фасаду будинку, 1902 рік

З 1921-го там же була ще одна молитовня - «Хейрус». Після 1929 року, коли були закриті всі молитовні установи, будинок був то житловим, то використовувався для розміщення Економічного інституту або ювелірного підприємства. Після купівлі банком будівля була повністю змінена з обов´язковою для таких випадків надбудовою поверхів. З Реєстру її винесли лише 15 вересня 2010 року.

Так ця будівля виглядає сьогодні

Те саме відбулося і з житловим будинком купця 2-ї гільдії Масалітіна 1875 року забудови на Борисоглібській, 5-а. У 2005 році до нього добудували ще один поверх і мансарду, а в Держреєстрі будинок числився до 2010 року.

Будинок по Борисоглібській, 5-а

скандал забудова архітектура столиця київ Фото

Знак гривні
Знак гривні