IT - на третьому місці в українському експорті (ІНФОГРАФІКА)

ІТ-галузь є третьою за обсягами валютної виручки і поступається лише металургії та сільському господарству. Це одна з небагатьох сфер, де українські фахівці є конкурентними на світовому ринку. За першу половину 2015 року українські IT-компанії експортували товарів і послуг на $738 млн.

За останні тижні різко зросла кількість обшуків та незаконного вилучення технічного обладнання українських ІТ-компаній. Проблеми виникли в офісах NIX, Divan.TV, Luxoft.

Розвиток IT-бізнес - це шанс для України вирватися з відсталості. В металургії й аграрці ми експортуємо переважно сировину. ІТ - це фактично єдина наша експортна галузь з високою доданою вартістю. Розвиток цього сектору, без перебільшення. це питання національної безпеки. І причинами наїздів на українські ІТ-компанії мала б зайнятися контррозвідка.

Після низки обшуків представники влади нарешті звернули увагу на проблему. Про наявність проблеми і необхідність її вирішення заявив міністр економіки Айварас Абромавічус, нардеп та радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, та мер Львова Андрій Садовий.

Останній запропонував керівникам IT-компаній замислитись про переїзд до Львова і пообіцяв допомогу в оформлені документів та захист від правоохороних органів. Міністр економіки зібрав представників IT-спільноти на нараду, аби знайти спільне вирішення проблеми.

міліція обшук IT експорт

Знак гривні
Знак гривні