Антон Зікора: Мені не соромно за Спритко і Гарнюню

Чесно кажучи, щось подібне я очікував: моїх дітей (фактично) Спритко і Гарнюню критикує кожен, кому не лінь. Місяць тому, коли до мене звернувся мій старий друг, креативний директор компанії CFC Consulting Юрій Сак і попросив придумати символи Україні для піару за кордоном, я йому так і сказав: «Юра, у мене в команді є талановиті, навіть геніальні піарники, але що б ми не придумали, нас все одно будуть критикувати ». - «Звичайно, - відповів він, - але твоє завдання і завдання твоїх людей викластися на всі сто, не звертаючи уваги ні на кого».

Ми отримали передоплату, і закипіла робота. Я дав завдання декільком креативним групам, з кожною з яких щодня проводилося по два мозкових штурму. Після першого тижня роботи у нас було сорок чотири варіанти персонажів. Потім почалося відсівання. Одночасно з цим влаштовувалися фокус-групи, на яких ми відкочували ідеї. Незабаром у нас залишилося три пари образів. Це абсолютно традиційні чорняві українці Катерина і Василь, зовсім космічні, нетутешні, Ефір і Атмосфера і, нарешті, дещо модернізовані Спритко і Гарнюня. Зупинилися на останніх.

Їх вибрав сам Сак. Він сказав, що у креативних ідеях не треба слідувати якимось стереотипам і пробувати когось відобразити. Ми з ним повністю погодилися. Після отримання другої частини грошей я преміював групу креативщиків під керівництвом художника журналу «Український тиждень» Андрія Єрмоленка. Вважаю це правильним. І мені не соромно за Спритко і Гарнюню.

Розумію, сьогодні знаходиться багато розумників, яким не подобається наші діти, але є таке правило: критикуєш - пропонуй. Також ясно, звідки береться жовч Артемія Лебедєва, який назвав наші образи імбецильними: цей діяч завжди наїжджає на все українське, при цьому, правда, навіть не покашляє у бік своїх кремлівських господарів. Ясно, звідки беруться невідомі коментатори в Мережі, і багатьох з них я знаю, - їхні роботи не були визнані кращими (так, так, Женечка, не вистачає таланту). Панове, замість того, щоб гадити на форумах, запропонуйте щось краще. Втім, не зможете, тому що немає у вас нічого кращого. Крапка.

Блог: Антон Зікора спиртко зікора гарнюня

Знак гривні
Знак гривні