Макіївка: що було - відгуло?

Як відомо, влада прозвітувала про затримання двох осіб, причетних, як вона стверджує, до вибухів в Макіївці. Сказали, що обидва не мають стосунку до жодних екстремістських рухів, а один з них - чи то навчається у виші, чи вже має повну вищу освіту.

Ну і довго ж правоохоронці їх шукали, не те що "тризубівцв" за "образу" Сталіна. А які ж, м'яко кажучи, кумедні фотороботи намалювали! Під них підпадали ледь не три чверті чоловічого населення країни молодого й середнього віку, а надто ті, котрі ходять з пакетами в руці чи сумками через плече.

Та й затримали якось випадково. Виходить так, що якби нашим "пінкертонам" не пощастило, то й донині б розшукували.

Компетентні органи також поінформували, що в одного зі спійманих почерк збігається з тим, яким була написана записка про погрозу повторних вибухів, якщо зловмисникам не будуть надані 4 мільйони єврів, так би мовити, компенасації за моральну шкоду від діяльності нинішньої влади. От, власне і все, що стало відомо про підривачів "стабільності".

А чому б тоді не продемонструвати їх країні та оприлюднити обставини справи? Щоб переконати суспільство в реальності зловмисників та запобіганні загрози, яку вони собою являли.

Якщо якогось злодія, чи навіть підозрюваного в злочинних діях, заарештовують, то він, враховуючи резонанс, зазвичай потрапляє до кримінальних хронік.

Приміром, суддю-засівальника Зварича - показали; Луценка - теж, Макаренка і Діденка у клітці - бачили, Корнійчука - також. І мабуть подібне очікує ще багатьох потенційних кандидатів на ув'язнення.

А тут - така гучна справа, тероризм як не як... І на тобі. Ні слуху, ні духу. Спочатку якось так мляво шукали, а потім, коли нібито знайшли, обмежилися лише двома-тьома ріядочками.

Пред'явіть порушників спокою, будьте добрі! Дайте переконатися, що це не вигадані дійові особи пригодницького трилеру, а реальніі люди. Розвійте сумніви та гнитючі припущення щодо правдивого характеру злочину та його виконавців. Аби суспільство побачило, про кого йдеться, що це за люди, де росли, як жили та як дійшли до такого. Нехай вони скажуть своє слово або на свій захист, або у виправдання чи каяття.

Мимоволі складається враження, що спецслужби розраховують на те, що вже всі про все забули. Щось підозріло тихо стало. Аж занадто. Ніби нічого такого зовісім не відбулося. Ну бабахнуло - один раз, другий, ну знайшли, ну затримали. Чи не подія...

В будь-якій нормальній країні подібний інцидент, від початку до завершення, отримав би найширшого й найдетальнішого висвітлення. Чому ж в нас вже заглухло? Все закінчилося настільки ж раптово як і почалося.

Хіба українське суспільство не має знати в обличчя своїх героїв так само, як і антигероїв. Чи я в чомусь помиляюсь?

Що ще впадає в око, так це те, що незважаючи на екстраординарну подію, коли вона тільки прогреміла, в реакції керівництва СБУ та МВС не було не те що переполоху, а й навіть натяку на якусь тривогу. Вони звітували про це бадьоро, ніби розповідали про буденну річ.

Не відчувалося ніяких зрозумілих в такій ситуації хвилювань ні в словах Хорошковського, ні в рапортах заступників міністра внутрішніх справ Фаринника та Ратушняка. Про інцидент в Макіївці вони доповідали ледь не з іронічною посмішкою на вустах. Мовляв нічого такого не сталося, живіть всі спокійно. Хіба це нормально?

Незважаючи на те, що зловмисників не було виявлено і нікого не затримано, Хорошковський відразу ж звявив, що більше ніяких вибухів не буде, що, власне, справдилося.

А звідки він тоді це взяв? На чому базувалися його впевненість?

Мені, приміром, така ситуація здається дуже дивною. А вам?

Блог: Олексій Мазур тероризм затримані хорошковський сбу підозрювані вибухи Макіївка спецслужби

Знак гривні
Знак гривні