Історичний казус президента Ізраїля Шимона Переса

Як відомо, перебуваючи з візитом в Україні, Президент Ізраїлю Шимон Перес порадив українцям не перейматися минулим, а краще – забути його. Про це він заявив в Києві, виступаючи з лекцією "Політичні та економічні виклики в епоху глобалізації".

"Моя перша порада собі, якби я був українцем, була б забути минуле. Історія вже абсолютно несуттєва. Багато хто каже, мовляв, треба вчити історію, щоб не повторити помилки минулого. На мою думку, це нісенітниця. Ви можете не повторювати помилок минулого, але ви робитимете нові помилки", – зазначив президент Ізраїлю.

Шимон Перес наголосив на тому, що в Україні є "добрі історики, от і нехай пишуть книги, нехай викладають свої праці в інтернет".

"Минуле має лишатися лише в духовних надбаннях та здобутках культури. Інше не має ніякого значення. Треба навчати молоде покоління вчити історію завтрашнього дня", – вважає президент Ізраїлю.

Тим часом в Дніпропетровську, куди теж навідався ізраїльський лідер, успішно триває будівництво НАЙБІЛЬШОГО В СВІТІ (!), за словами місцевого раввіна Шмуеля Каменецького, багатофункціонального єврейського культурного центру "Менора". Не в Інтернеті, не десь у віртуальному світі, а на українській землі, в самому центрі міста неподалік Дніпра.

Побудова величної семиповерхової споруди, яке фінансується єврейськими громадами Дніпропетровська й України за безпосередньою опікою Ігоря Коломойського, має завершитися у вересні 2011 року:

"Менора" будет состоять из семи башен, символически представляющие собой подобие храмового семисвечника. На двух первых этажах будут располагаться магазины, кафе, в том числе интернет-кафе и другие структуры. В комплексе предусмотрено два кошерных ресторана, супермаркет и многое другое. В первой башне со стороны улицы Шолом-Алейхема и в части второй и третьей башен будут располагаться в основном музейные помещения. Две башни со стороны улицы Демьяна Бедного будут отведены под кошерную гостиницу и апартаменты для педагогов и преподавателей. По проекту в гостинице запланировано 76 номеров и 33 апартаментов. Общая площадь всего комплекса "Менора" превышает 42 тыс. кв. м. Разработчик концепции "Меноры" и руководитель строительства – Геннадий Аксельрод. Автор проекта – Александр Сорин".

Як бачимо, в Центрі теж передбачено функціонування музейних приміщень. Там працюватимуть педагоги, викладачі. Невже вони не розповідатимуть про минувшину ізраїльського народу? А роблячи історичні екскурси хіба лектори не зв'язиватимуть минуле з сучасним, тим самим прокладаючи місточок і в майбутнє?

Невже вони наставлятимуть своїх підопічних не зважати на щойно отримані знання, називаючи їх зайвими і непотрібними для сьогодення, пояснюючи при цьому, що історія й культура – це одне, а сучасність – зовсім інше, що між минулим і теперішнім немає і не може бути ніякого зв’язку? Чи можна таке уявити?

Перес відкидає практичну користь історичних знань про минувшину задля уникнення помилок в майбутньому й закликає навчатися історії завтрашнього дня. Але чи має ця красива фраза який-небудь сенс? Що мається на увазі під «історією завтрашнього дня»? Про яку наукову дисципліну йдеться? На чому вона може базуватися, якщо історичний досвід апріорі відкидається і заперечується?

Можна було б поставитися до сказаного як до невдалого ляпа політика безвідносно його національності та національності тих, кому був адресований месидж за умови якби Перес говорив про свої погляди на історичну науку взагалі та її роль в сучасному житті цілого людства. Але ж ізраїльтянин зазначив: "Як би я був українцем...". Тобто він сам зробив відповідний акцент. Це він спеціально навчав нас, українців. Не англійців, не французів, не поляків, а персонально кожного з нас.

А чому б йому не було сказати: "Я єврей і вважаю, що все, що було в нашій єврейській історії – абсолютно несуттєве для нашого єврейського сьогодення. Я сам маю таке переконання і намагаюся переконати в цьому своїх співвітчизників. Нам, євреям, не потрібно вчити історію для того, щоб уникати помилок в теперішньому часі. Все це дурня! Замість нашої єврейської спадщини, краще навчаймося єврейського майбутнього!"

Сказав би так, то не було б жодних проблем. Ну «прикололися» б ми з ізраїльського гостя, покепкували з нього між собою та й все, і забули б невдовзі про кумедний інцидент.

Але ж в словах президента Ізраїлю звучала порада не людству як такому, а конкретній нації, яку він навчав забути свою історію. Де це бачено? Чи були ще такі прецеденти під час державних візитів ізраїльського лідера в інші країни?

Виходить, перебуваючи на українській землі, ізраїльський президент не соромиться радити українцям забути свою історію, але нічого не має проти плекання національної історії та традицій своїми кровними братами, до того ж не лише на землі обіцяній, а повсюди в світі, в яких би країнах вони не жили?

"Я не маю на увазі конкретного президента – пана Шимона Переса, – пише український публіцист Олександр Михельсон у своєму блозі на "Телекритиці", – якраз пан Шимон Перес у цій ролі мене не дивує. Пан Шимон Перес взагалі не та особа, чиє ім'я автоматично вмикає у мозкові асоціації зі словами "гідність", "послідовність", "повага до ближнього". Хто хоча б трішки слідкує за новітньою політичною історією Ізраїлю, той мене зрозуміє.

Тобто до п. Переса як такого претензій немає.

Але є претензії до посади. Щоб президент Ізраїлю повчав громадян України, що історія нічого не варта... Це вже десь, я не знаю, по той бік добра і зла. Ізраїль, який існує на карті світу лише й винятково завдяки історії євреїв – а якщо бути точнішим, завдяки інтерпретації цієї історії, свідомо створеній єврейськими націоналістами – вчить інших "забути про історію"!... Ні, це не вкладається в голові.

Один мій приятель – на відміну від мене, єврей – про таке колись казав: "Ты, Михельсон, говори, что хочешь, а все же есть на свете жиды, из-за которых нас, евреев, и не любят".

Ніколи я не думав, що саме єврей доведе правоту його слів своїми власними словами.

Сумно це все".
http://blogs.telekritika.ua/?id=1890

І на завершення, ще декілька повідомлень інформаційних агентств щодо візиту президента Ізраїля Шимона Переса у Дніпропетровськ:
«Я два дня был в Киеве, а сейчас приехал в Днепропетровск по приглашению влиятельных лиц еврейской общины вашего города. Днепропетровск – крупный индустриальный центр, в котором уже очень много сделано и есть большие планы. Я уверен, у вас все получится», - сказал Шимон Перес.
Встречать Шимона Переса приехали губернатор Днепропетровской области Александр Вилкул, председатель ОГА Евгений Удод, мэр города Иван Куличенко, бизнесмены Геннадий Боголюбов и Игорь Коломойский и главный раввин области, а также целая колонна автомобилей».
***
«В Днепропетровске сделано всё, чтобы евреи оставались евреями», - отметил Перес.
Президент Израиля особо отметил важность создания в Днепропетровске еврейской школы, училища, детсадов: «Мы очень этим гордимся», - сказал Перес».
***
«Во время встречи с Президентом Израиля в синагоге «Золота Роза» президент Днепропетровской еврейской общины Геннадий Боголюбов отметил, что «Днепропетровск по сути стал еврейской столицей Украины». По его словам, доказательством этого является визит в город Шимона Переса».

Менора

Блог: Олексій Мазур культурний центр "Менора" євреї українці Президент Ізраїлю Шимон Перес історія

Знак гривні
Знак гривні