Як стартап «Суд на долоні» додасть прозорості українському судчинству

Конкурс стартапів Open Data Challenge до вересня виростить 10 проектів на основі відкритих даних. Із 170 заявок були відібрані 10 найкращих команд, які проходять програму підготовки в 1991 Open Data Incubator і в фіналі змагатимуться за призовий фонд в 1,5 млн грн. Усі проекти варті уваги громадськості, багато з них вже досить зрілі. Ми публікуємо опис їх ідей та сервісів і будемо раді зворотньому зв’язку – аби стартапери могли допрацювати проекти перед виходом у світ.

Проект «Суд на долоні» полегшить роботу юристів і додасть прозорості нашим судам. Зараз пошук інформації в електронному реєстрі судових рішень забирає неймовірну кількість часу і нервів спеціалістів.

Частина команди проекту "Суд на долоні"

Державна судова адміністрація України опублікувала відкриті дані з реєстру судових рішень. Це величезний масив неструктурованих текстів. «Суд на долоні» (Кирило Захаров і команда компанії «Promedia Consulting») розробляють алгоритми пошуку по цьому реєстру, способи створення пов’язаної інформації та наочної аналітики.

Проект допоможе вирішити ще одну важливу проблему – «непослідовне правозастосування». Це коли норми законів тлумачать по-різному в типових випадках – так стаються судові помилки та реалізуються корупційні схеми.

«Суд на долоні» також працює над системою прогнозування винесення судових рішень. Схоже робили у США. Проект Supreme Forecasting Project за допомогою статистичних методів у 7 з 10 випадків вірно прогнозував результат судового процесу, натомість експерти прогнозували з точністю 50%. Успішні приклади аналітики судових рішень в Україні продемострував Український центр соціальних даних в дослідженні судових процесів над представниками Автомайдану.

Технічна частина проекту: алгоритм вилучить з кожного судового рішення:
- структуровану інформацію про закони, на які спираються судді, приймаючи рішення, частини та статті з цих законів;
- які прокурори брали участь в засіданнях;
- які юридичні особи виступали позивачами чи відповідачами по справі;
- і багато іншого (в процесі розробки).

Усі ці дані можуть бути об’єднані з іншими базами відкритих даних. Наприклад, переглядаючи конкретну справу, ви зможете відразу подивитися на податкові декларації судді та прокурора у цій справі, одразу побачити, чи була апеляція по справі й чим закінчився процес. Це надає широкі можливості для пошуку документів, аналітики й журналістських розслідувань.

Окрім цього команда проекту планує розробити інтерактивні візуалізації, такі як в Panama Papers або 007.org.ua . Можна буде отримати графічну мапу зв’язків між суддями, справами, підприємствами та нормами законодавства.

Більше відкритих даних

«Суд на долоні» окрім даних Єдиного державного реєстру судових рішень, буде використовувати дані з Єдиного державного реєстру декларацій (проект НАЗК), Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Єдиного реєстру арбітражних керуючих, Єдиного реєстру адвокатів України.

Презентація проекту в фіналі конкурсу

Далі цей перелік розробники планують збільшувати. Багато буде залежати від того, які питання юристи й громадськість сформулюють до даних з судових рішень та нових наборів даних, які публікуватиме держава.

Команда «Суд на долоні» прагне розробити успішний комерційний та соціально значущий проект, який покаже цінність відкритих даних. Це може стати справжньою революцією в українському судочинстві!

Організатор конкурсу Open Data Challenge: «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» – проект, який спільно з українським урядом, місцевою владою та громадянами, працює над вдосконаленням системи державних закупівель, електронних послуг і доступу до даних для зменшення корупції. Проект фінансується Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID), урядом Великої Британії та здійснюється Фондом Євразія разом із партнерами: Державним агентством з питань електронного урядування України, Фондом Східна Європа, Open Data Institute (Лондон) та 1991 Open Data Incubator.

1991 Open Data Incubator Блог: Надя Перевізник відкриті дані Оpen Data Challenge

Знак гривні
Знак гривні