Солдата ЗСУ Олександра Шумкова залишили під вартою у Російській Федерації

2 листопада у м. Брянськ (Російська Федерація), у приміщенні Совєтського районного суду, відбулось засідання в справі українського політв’язня Олександра Шумкова. Суд подовжив Шумкову термін тримання під вартою у СІЗО ще на 2 місяці - до 8 січня 2018 року. Про це повідомляє прес-служба Київської міської організації ВГО “Спілка Української Молоді в Україні”.

Вперше з часу затримання Олександра Шумкова до нього допустили родичів: мати і тітку. Вони мали годинне побачення з Олександром, однак перед тим пройшли допит зі співробітниками ФСБ. Зі слів Лариси Шумкової, матері затриманого, за час перебування під вартою Олександр змарнів та перехворів на грип, яким був заражений у СІЗО.

Олександр підтвердив, що кордон з Російською Федерацією перетнув не з власної волі, а був перевезений у непритомному стані на територію РФ співробітниками ФСБ. Шумков запевняє, що залишається чинним військовослужбовцем 11-ої окремої бригади армійської авіації Збройних сил України (в/ч 4067 у смт. Чорнобаївка Херсонської обл.)

“Перших 24 години після захоплення, щойно прийшовши до тями, мене безперервно допитували співробітники ФСБ. Державний адвокат, наданий РФ, пропонувала мені піти на співпрацю зі слідством, на що я дав категоричну відмову. Я розраховую на підтримку української держави щодо мого повернення на Батьківщину” - повідомив Олександр своїй матері під час побачення.

Також, вперше з моменту затримання, офіційному адвокату Олександра Фаріту Муртазіну дали змогу ознайомитись зі справою.
На жаль, попри запевнення МЗС України, на судовому засіданні були відсутні представники консульського відділу Посольства України в Російській Федерації.

Нагадаємо, хронологію подій:
• В ніч на 24.08.17 ФСБ викрало з території України Олександра Шумкова - чинного військовослужбовця ЗСУ та громадського активіста ВГО “Спілка Української Молоді в Україні”.
06.09.17 відбулося перше судове засідання у м. Брянськ, на якому Олександру Шумкову пред’явили звинувачення в участі в екстремістських організаціях (ч.2 ст. 282 КК РФ) та присудили 2 місяці у СІЗО.
26.09.17 мати Лариса Шумкова отримала поштою лист від Слідчого комітету РФ щодо факту затримання її сина у м. Брянськ (РФ).
03.10.17 до Олександра Шумкова потрапив український консул.
05.10.17 на прохання правозахисників Олександра Шумкова у СІЗО вперше відвідала адвокат

Друзями Олександра Шумкова та правозахисниками було створено публічну сторінку для координації дій з питань його визволення з російської в’язниці: Facebook сторінка

Також оголошена збірка коштів для послуг адвоката на картку матері О. Шумкова: 5168 7573 3846 2734 (Приват, Шумкова Лариса Миколаївна)

війна Блог: Oleg Slabospitsky політв'язні росія сум херсон Шумков

Знак гривні
Знак гривні